Na trgu svetega Petra bo letos božično drevo iz Slovenije

Objavljeno: 24. 09. 2020

|

Na <EM>trgu svetega Petra</EM> bo letos <strong>božično drevo iz Slovenije</strong>

Kot poroča Radio Ognjišče, je Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije in Ministrstvo za zunanje zadeve obvestilo, da je bila sprejeta skoraj desetletje stara slovenska pobuda o postavitvi slovenskega božičnega drevesa na Trgu svetega Petra v Vatikanu konec letošnjega leta.

V besedilu, objavljenem na spletni strani gov.si, bodo postavitev božičnega drevesa in spremljajoči promocijski dogodki odlična promocija Slovenije, predvsem v luči predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021.

»Dogodek bo tudi priložnost za promocijo Slovenije kot Evropske regije gastronomije v letu 2021 ter širšo promocijo Slovenije kot zelene, kreativne in pametne destinacije. Pozitiven bo tudi učinek na širše gospodarstvo, saj bomo s finančnimi sredstvi, namenjenimi okraševanju božičnih dreves, podprli slovenske rokodelce, ki se ukvarjajo z izdelavo tovrstnega okrasja, s sredstvi, namenjenimi za kulturni program, pa bomo podprli slovenske kulturne izvajalce. Ob dogodku bodo, glede na udeležbo na slovenski strani, predvidoma organizirani bilateralni pogovori z najvišjimi predstavniki Svetega sedeža,« še piše na spletni strani vlade, ki mora dokončno odločitev sprejeti na seji.

Kakšna naj bi bila smreka?

Slovenija bo za izvedbo dogodka zagotovila eno večje drevo, drevesne vrste smreka (lat. Picea abies), primerno za božično drevo. Običajno je drevo, ki se ga postavi na Trgu svetega Petra (ob jaslicah), visoko med 24 in 26 metri. Če bo možno, bo slovensko božično drevo visoko 30 metrov, saj bo s tem simboliziralo 30. obletnico plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slovenija bo zagotovila tudi 36 manjših okrasnih dreves vrste smreka (lat. Picea abies), v dimenzijah od 1,5 metrov do 6 metrov. Manjša okrasna drevesa bodo postavljena v uradnih prostorih Svetega sedeža  in drugih prostorih na območju Vatikana.

Kdo naj bi izdelal okraske?

Na Gov.si je še zapisano, da bodo izdelovanje okrasja za osrednje božično drevo, ki bo stalo na Trgu svetega Petra, ter za najvidnejša oziroma z vidika vatikanskih prostorov najpomembnejša manjša drevesa zaupali izkušenim rokodelcem, ki lahko v tako kratkem časovnem obdobju zagotovijo ustrezne in oblikovalsko kakovostne (lesene) okraske. Izdelovanje ostalih okraskov bo potekalo v obliki organiziranih strokovnih delavnic, na katerih bo sodelovalo več generacij ter tako pripravam in dogodku dalo širšo medgeneracijsko noto, ki jo v časih epidemije Covid-19 človeštvo še kako potrebuje. Izdelani okraski bodo iz naravnih materialov in bodo odražali našo bogato kulturno dediščino.

Kdaj naj bi božično drevo osvetljeno?

Slovesnost ob osvetlitvi božičnega drevesa bo potekala med 7. in 10. decembrom 2020 v večernih urah. Del slovesnosti, ki bo namenjen slovenskemu božičnemu drevesu bo, poleg govorcev iz civilne in cerkvene sfere, vključeval tudi kulturni program v trajanju približno 45 minut.

 


Vir: Radio Ognjišče, gov.si

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.