Papežev pozdrav ob začetku plenarnega zasedanja Sveta Evropskih škofovskih konferenc

Objavljeno: 28. 09. 2020

|

<em>Papežev pozdrav</em> <strong>ob začetku plenarnega zasedanja</strong> Sveta Evropskih škofovskih konferenc

Papež Frančišek je poslal pisni pozdrav ob začetku plenarnega zasedanja Sveta Evropskih škofovskih konferenc njegovemu predsedniku kardinalu Angelu Bagnascu. Zasedanje naj bi se odvijalo od 25. do 27. septembra v Republiki Češki, a se zaradi poslabšanja situacije pandemije odvija izključno online in sicer 25. in 26. septembra. Slovensko škofovsko konferenco (SŠK) zastopa ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore OFM. Izbrana tema je: Cerkev v Evropi po pandemiji – Priložnosti za stvarstvo in za skupnosti.

Papežev pozdrav gospodu kardinalu Angelu BAGNASCU, predsedniku Sveta evropskih škofovskih konferenc.

Ob plenarnem zasedanju Sveta Evropskih škofovskih konferenc, ki je bil načrtovan v Pragi, z veseljem prisrčno pozdravljam predsednike evropskih škofovskih konferenc in jim zagotavljam svojo duhovno bližino. Rad bi izrazil naklonjenost izbrani temi: »Cerkev v Evropi po pandemiji. Obeti za stvarstvo in za skupnost.« Želim si, da bi vaše srečanje moglo dati pomenljiv prispevek zlasti cerkvenim skupnostim na Evropski celini

Izkustvo pandemije nas je vse notranje zaznamovalo, saj je načelo eno od strukturnih kvalitet bivanja, namreč odnose med ljudmi in v družbi, ter tako pretreslo navade in odnose, ki so spremenili tudi pogoje družbenega in gospodarskega življenja. Tudi cerkveno življenje je bilo pomembno vpleteno, kar je zahtevalo preoblikovanje verske prakse: številne pastoralne dejavnosti še vedno čakajo na rešitev.

Smrt mnogih starejših ljudi, drame družin, ki jih je presenetila velika in grozeča bolečina, drame otrok in mladih, ki so bili zaprti v domovih, ustavljeni verski obredi in programi krščanske formacije – vse to je številne duhovnike spodbudilo, da so izoblikovali pogumne poti pastoralnega služenja in s tem pokazali očetovsko in nežno bližino z ljudmi. Zaradi eksplozije nove revščine je potrebno, da se ta domišljija ljubezni nadaljuje ter kaže vedno bolj pozorno in velikodušno bližino s slabotnimi.

Krščanske skupnosti so poklicane, da duhovno ponovno pregledajo to, kar smo doživeli, da bi se naučile, kar nas uči življenje in da bi prepoznali možnosti za prihodnost. Gre za privzemanje drže pismouka, ki iz svojega zaklada prinaša novo in staro (prim. Mt 13,52).

Zagotavljam vam svojo molitev, da bi po priprošnji Device Marije in svetih zavetnikov Benedikta, Cirila in Metoda, pastirji Cerkve, ki je v Evropi, mogli buditi v vseh vernikih gotovost vere, po kateri se lahko zgodi karkoli, pa nas nič ne bo moglo ločiti od Kristusove ljubezni (prim. Rim 8,38-39).

Ko vas prosim, da molite zame, vam pošiljam, gospod kardinal, drugim bratom škofom in njihovim cerkvenim skupnostim apostolski blagoslov.

Rim, Sveti Janez v Lateranu, 4. septembra 2020

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.