Ko zakonec ne želi slediti Bogu

Objavljeno: 29. 09. 2020

|

Kategorije: Zakonci

Ko zakonec <em>ne želi</em> slediti <strong>Bogu</strong>

Situacija, ko zakonec noče sodelovati pri verskem življenju, je zelo zahtevna. Vedno več je parov, kjer se eden od njiju sooča z vprašanjem, kaj lahko naredi. Kako ohranjati vero in versko vzgajati otroke, če zakonec noče sodelovati pri molitvi, pri nedeljski sveti maši, pri blagoslovu doma…?

Pred poroko marsikdo zagotavlja svojemu izbrancu ali izbranki, da mu to veliko pomeni. Kasneje pa se izkaže, da je šlo bolj za lepe besede, za katerimi pa ni bilo prave odločitve.

Tak je podoben drugemu sinu iz prilike, ki reče: »Grem, Gospod,« vendar ni šel. Njegova odločitev ni bila osebna iz dveh razlogov: ker še ni spoznal Gospoda in njegovih dobrih načrtov in ker hoče ostati v svoji na videz varni ‘coni udobja’. Kaj pa preostane sozakoncu?

Božja beseda nas opominja, naj na takega človeka nikakor ne gledamo zviška. Čeprav je tako nesodelovanje huda ovira v zakonu, se velja držati Božjega nasveta. Pogosto ne zaleže nobeno prigovarjanje, prošnja, še manj očitanje in pritiskanje na slabo vest.

Če sozakonca lahko kaj prepriča in pritegne k Bogu, so vidni sadovi Božjega delovanja v mojem življenju. Najlepši so sadovi Duha, ki jih našteva apostol Pavel: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, usmiljenje, samoobvladanje… S tem oznanjamo bolj glasno kot z besedami.

 

Luka M.

Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash

Povej naprej.