Ponedeljek, 5. oktober: Usmiljeni Samarijan

Objavljeno: 05. 10. 2020

|

Ponedeljek, 5. oktober: Usmiljeni Samarijan

V današnjem evangeliju Jezus pripoveduje priliko o usmiljenem Samarijanu.

V priliki je šest akterjev: razbojniki, na smrt ranjen človek, duhovnik, levit, gostilničar in Samarijan. Kristus vedno odgovarja na višji ravni. V tem primeru z zgodbo, ki pojasnjuje njegovo lastno skrivnost, torej Jezusovo skrivnost.

Razbojniki so odšli srečni, saj so Samarijanu ukradli veliko dobrih stvari in jim ni bilo pomembno, kaj se bo zgodilo z njegovim življenjem. Duhovnik, ki bi moral biti Božji človek, in levit, ki je bi blizu postavi, sta šla mimo ranjenega človeka, ki je bi skoraj na robu življenja. To je drža, ki je zelo običajna med nami: gledati nesrečo, videti nekaj slabega in iti mimo. Brati o tem v časopisih, ki so nekoliko obarvani s škandali ali senzacionalizmom. Ta pogan, grešnik, ki je bil na poti, pa vidi in ne gre mimo, saj se mu v srce zasmili. Luka to lepo opiše. Samarijan ga je videl in se mu je zasmilil. Pristopil je k njemu, ni se oddaljil, približal se mu je. Obvezal mu je rane in nanje zlil olje in vino. Ni ga pustil tam, ni rekel, naredil sem svoje in zdaj grem.

Naložil ga je na svojo jezdno žival, ga peljal do gostišča in zanj poskrbel. A ker je drugi dan moral iti po svojih opravkih, je gostilničarja prosil, naj poskrbi zanj. Dal mu je dva denarja in mu rekel, da mu bo povrnil med povratkom, kar bo več potrošil. To je skrivnost Kristusa, ki je postal služabnik, ki se je ponižal, se izničil in umrl za nas. S to skrivnostjo Jezus odgovori učitelju postave, ki ga je hotel skušati. Jezus je dobri Samarijan, ki tega človeka vabi, naj dela enako. Tu ne gre za neko pripoved za otroke, ampak za skrivnost Jezusa Kristusa. Ko pogledamo to priliko, bolj poglobljeno razumemo prostranost skrivnosti Jezusa Kristusa. Učitelj postave je odšel molče, poln sramu, ni razumel. Ni razumel Kristusove skrivnosti. Morda je razumel tisto človeško načelo, ki nas približuje k razumevanju Kristusove skrivnosti: da naj človek gleda drugega človeka od zgoraj navzdol samo, kadar mu mora pomagati vstati. Kdor dela tako, je na dobri poti proti Jezusu.

Gostilničar sicer ni ničesar razumel, a se je začudil nad srečanjem z nekom, ki je storil nekaj, kar nikoli ni slišal, da bi kdo storil. Gostilničarjevo začudenje je ravno srečanje z Jezusom.

Zastavimo si nekaj vprašanj: Kako pa jaz delam? Sem razbojnik, slepar, pokvarjenec, sem tisti, ki se približam in postanem bližnji?

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.