Carlo Acutis: Računalniški genij v nebesih

Objavljeno: 09. 10. 2020

|

<strong>Carlo Acutis</strong>: Računalniški genij <EM>v nebesih</EM>

10. oktobra, bo v Assisiju potekala beatifikacija 15-letnega Carla Acutisa. V pripravi na ta dogodek je poseben poudarek namenjen njegovem evangeljskem pogledu na digitalni svet.

Zavetnik interneta? 

Nekateri menijo, da bi mladi računalniški genij lahko postal zavetnik interneta, kar pa bi bilo seveda mogoče le po kanonizaciji. Ideja o tem se je rodila leta 2016 v Vatikanski filmoteki, kjer je bila predstavljena Carlova biografija, ki jo je napisal Nicola Gori, postulator postopka za njegovo beatifikacijo. Gre za knjigo z naslovom Računalniški genij v nebesih, ki je izšla pri Vatikanski založbi in med drugim govori o Carlovem navdušenju nad novimi tehnologijami.

Na Carla je v Christus vivit spomnil tudi papež

Eden izmed govornikov na predstavitvi je bil tudi msgr. Dario Edoardo Viganò, podkancler Papeške akademije znanosti in Papeške akademije za družbene vede, ki je napisal predgovor h knjigi.

Dejal je, da mu je takrat prišlo na misel, da bi predlagal Carla Acutisa za zavetnika interneta. Tudi papež Frančišek je v apostolski spodbudi Christus vivit spomnil na mladega Carla, ki si je v času, v katerem je živel, prizadeval za oznanjevanje evangelija.

Zgodnje zanimanje za računalništvo

To je storil z uporabo novih tehnologij. Oblikoval je razstavo o evharističnih čudežih, ki še naprej potuje po svetu in je v tem času na ogled tudi v Assisiju. Bodoči blaženi je svoje zanimanje za računalništvo začel kazati že zelo zgodaj. Njegova mama, Antonia Salzano, je povedala, da se je njen sin že kot otrok igral, da je računalniški znanstvenik, s kamero je snemal videoposnetke in jih montiral, izdeloval je revije, pri čemer je uporabljal posebne programe. Postopoma se je začel učiti iz specializiranih učbenikov, ki jih uporabljajo na fakultetah za računalništvo in informatiko. Na ta način, kot samouk, je postajal vedno bolj izkušen programer.

Dar v službi dobrega

Očitno je šlo za dar, ki pa ga je uporabil v službi dobrega. Razstava o evharističnih čudežih je na primer potovala po številnih župnijah na vseh celinah. Mnogim ljudem, ki niso razumeli dogme o realni Jezusovi prisotnosti v evharistiji, je pomagala, da so se ponovno vrnili na pot vere.

Spodbuda za mlade danes

Po besedah msgr. Viganòja je Carlov zgled življenja spodbuda za mnoge fante in dekleta, ki lahko vidijo, da je tudi danes mogoče živeti izkušnjo evangelija.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.