Tretje pismo birmancu

Objavljeno: 22. 10. 2020

|

Kategorije: Zakonci

<em>Tretje</em> pismo <strong>birmancu</strong>

Darovi Svetega Duha. To je naslov tretjega pisma birmancu, ki ga objavljamo spodaj. Piše mu ga botra Iva Nežič Glavica, ki se je postavila v vlogo njegovega nebeškega zavetnika, katerega ime nosi – sv. Nikolaja.

3 Darovi sv. Duha

Dragi Nik,

v prejšnjem pismu sem ti pisal o tem, kako nam Bog v zakramentu sv. birme pošilja darove sv. Duha.

Darila so nekaj čudovitega! Kdo jih nima rad? Jaz jih ob svojem godu vedno radodarno delim in to me neizmerno razveseli in osreči. Ko sam prejmem darilo, začutim, da me ima tisti, ki me je obdaril, rad. Da mi želi dobro in mu ni vseeno zame. Kadar pa nekomu kaj podarim, mojo notranjost napolnita prijetna toplina in radost, saj vem, da sem nekoga razveselil.

Velikokrat se mi zgodi, da kakšen dar založim, ga pospravim in nanj popolnoma pozabim. Ko pa ga iščem ali slučajno naletim nanj, spoznam njegovo vrednost, bogastvo in uporabnost. Ob pogledu na ta dar se spomnim človeka, ki mi ga je poklonil. Spomnim se, kje in kdaj se je to zgodilo. In to darilo postane zame ponovno dragoceno.

Veš, nekaj podobnega se dogaja tudi z darovi sv. Duha. Če imamo v življenju srce odprto za Boga, bomo njegove darove sprejeli in se jih vedno znova veselili. Če pa smo do Boga »mlačni«, bomo darove sicer sprejeli, a obstaja velika verjetnost, da jih bomo tudi »založili« in na nje v življenju pozabili. Toda Bog je neskončno potrpežljiv. Pripravljen je čakati in čakati. Nato pa nas ob določenem trenutku ponovno spomni na darove, ki so nam še vedno na razpolago.

Pri sv. birmi ti Bog podarja darove sv. Duha, ki so zelo različni in mnogoteri:
dar modrosti ti pomaga odkrivati Boga in njegovo dobroto. Je dar, ki ti omogoča iskati globlji pomen in smisel svojega življenja.
Z darom umnosti boš lažje dojemal Božjo besedo in verske resnice tudi takrat, ko se ti stvari ne bodo zdele takoj razumljive in logične. Bodi potrpežljiv.
Dar svéta te v življenju vodi pri odkrivanju Božjega načrta. Ta dar bo zate pomemben še zlasti v težkih in bolečih preizkušnjah. Zaupaj, Bog vidi dlje in širše kot ti.
Dar moči pomaga premagovati ovire, skušnjave in zavračati slabo. Je kompas, ki ti bo kazal pravo pot in te spodbujal k dobrim delom.
Dar vednosti omogoča, da boš v svetu, naravi in človeški zgodovini odprt za Božje sledi.
Dar pobožnosti spodbuja k molitvi, prihodu k sv. maši in v tebi ohranja ljubezen do Boga in sočloveka.
Dar strahu Božjega napolnjuje z globokim spoštovanjem do Boga in njegove volje.

Dragi Nik, sv. Duh ti svojih darov ne vsiljuje, ampak ti jih ponuja. Od tebe je odvisno, kaj boš v življenju z njimi storil. Darovi Duha so čudovite »energijske tablice«, ki nam vlivajo posebno moč in milost, da postanemo duhovno močnejši in sposobni z ljubeznijo služiti Bogu in ljudem.

Lepo te pozdravlja tvoj zavetnik

sv. Nikolaj

 

Literatura in viri uporabljeni v pismih:

  • Žarek nebeške luči, Odg. Vinko Škafar, Župnija Maribor – Sv. Jožef.
  • http://mladikat.si/birmanec/
  • Stanko Gerjolj, Živeti, delati in ljubiti, Celje: Mohorjeva družba

 

Objava: Luka M.

Foto: Sarah Brown, Unsplash

Povej naprej.