Ponedeljek, 26. oktober: Jezus v soboto ozdravi sključeno ženo

Objavljeno: 26. 10. 2020

|

Ponedeljek, 26. oktober: Jezus v soboto ozdravi sključeno ženo

V današnjem evangeliju beremo, kako Jezus v soboto ozdravi sključeno ženo in s tem naleti na neodobravanje predstojnika shodnice, saj je kršil Gospodovo postavo. Ni lahko hoditi v Gospodovi postavi. To je milost, za katero moramo prositi. Jezus predstojniku shodnice pravi, da je hinavec. To besedo velikokrat nameni togim ljudem, ki so pri razumevanju postave imeli togo držo. Niso imeli svobode otrok, bili so sužnji postave. A postava ni bila postavljena, da bi iz nas naredila sužnje, ampak da bi nas naredila otroke. Za togostjo je vedno nekaj drugega. Zato Jezus pravi hinavci.

Za togostjo je vedno nekaj, kar je skrito v življenju osebe. Togost ni Božji dar. Blagost – je; dobrota – je; dobrohotnost – je; odpuščanje – je. A togost – ni. Za togostjo je vedno nekaj skritega, v mnogih primerih je skrito dvojno življenje; a tudi neke vrste bolezen. Toge osebe zelo trpijo: ko so iskrene in se tega zavejo, trpijo. Ker jim ne uspe osvojiti svobode Božjih otrok. Ne vedo, kako hoditi po poti Gospodove postave in niso blaženi. Zelo trpijo. Zdijo se dobri, saj sledijo postavi, a zadaj je nekaj, zaradi česar niso dobri.

Pomislimo na priliko o izgubljenem sinu, kjer se starejši sin, ki je vedno vse prav delal, razburi pred očetom, ker je mlajšega razvratnega sina, ki se je skesan vrnil domov, z veseljem sprejel. Takšna drža nam daje vpogled v to, kaj je za določeno dobroto. In to je prevzetnost osebe, ki se ima za pravično. Za tem ‘delati dobro’, je prevzetnost. Mlajši sin je vedel, da ima očeta, in je v najtemnejšem trenutku svojega življenje šel k njemu. Starejši sin pa je očeta dojemal samo kot gospodarja, nikoli ga ni čutil kot očeta. Bil je tog človek. Togo je hodil v postavi. Mlajši sin je postavo pustil ob strani in odšel brez nje, šel je proti postavi, a je na neki točki pomislil na očeta, se vrnil domov in prejel odpuščanje. Ni lahko hoditi v Gospodovi postavi, ne da bi padli v togost.

Prosimo Gospoda, molimo za naše brate in sestre, ki verjamejo, da hoditi v Gospodovi postavi pomeni postati togi. Naj jim Gospod dá začutiti, da je On Oče in da so mu všeč usmiljenje, nežnost, dobrota, blagost, ponižnost. In naj vse nas pouči hoditi v Gospodovi postavi s temi držami.

Kako lahko mi pristopimo na pomoč v različnih ujetostih? Človek je lahko jetnik svoje finančne stiske, napačnih predstav, različnih odvisnosti, … Naša naloga je videti stiske vsakega človeka in mu pomagati jih premagati. Pomeni vzeti si čas za človeka, stopiti z njim scela v odnos. Najprej pa moramo sami pri sebi vztrajno premagovati slabo in se boriti za dobro. Naša svoboda je v tem, da se odločamo za dobro in delamo dobro.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.