Sreda, 28. oktober: Jezus moli in izbere dvanajst apostolov

Objavljeno: 26. 10. 2020

|

Sreda, 28. oktober: Jezus moli in izbere dvanajst apostolov

Iz današnjega evangelija razberemo tri elemente Jezusovega življenja: molitev, izbira učencev, bližina ljudem.

Prvi element je molitev. Kot beremo v evangeliju, je Jezus ‘noč prečul v molitvi k Bogu’. Jezus moli za nas. Zdi se nekoliko nenavadno, da On, ki je prišel, da bi nam dal zveličanje, ki ima oblast, moli k Očetu. In to počne pogosto. Jezus je veliki priprošnjik. On je pred Očetom v tem trenutku in moli za nas. In to nam mora dati pogum, da bomo v težkih trenutkih ali v stiski, med mnogimi stvarmi, pomislili: ‘Ti vendar moliš zame’. On moli zame. Jezus Očeta prosi zame! To je Jezusovo delo danes, da moli za nas, za svojo Cerkev. Mi to pogosto pozabimo. Jezus moli za nas. To je naša moč. Reči Očetu: ‘Če nas Ti, Oče, ne gledaš, potem poglej svojega Sina, ki moli za nas.’ Jezus od prvega trenutka moli! Molil je, ko je bil na zemlji, in tudi sedaj moli za vsakega od nas, za vso Cerkev.

Po molitvi, Jezus izbere dvanajst apostolov. Jasno pravi: ‘Niste vi mene izbrali, jaz sem izbral vas.’ To je drugi element, ki nam vliva pogum: Jaz sem izbran – jaz sem izbrana od Gospoda! Na dan krsta me je On izbral. Pavel je o tem rekel: ‘Izbral me je v telesu moje matere.’ Mi, kristjani, smo torej bili izbrani. To je stvar ljubezni! Ljubezen ne vidi, če ima kdo grd ali lep obraz, ampak ljubi. In Jezus dela enako: ljubi in izbere z ljubeznijo. In izbere vse! Na Jezusovem seznamu ni nobenega pomembneža glede na kriterije tega sveta. So samo navadni ljudje, ki pa imajo nekaj skupnega, namreč to, da so grešniki. Jezus je izbral grešnike. Izbere grešnike. In ravno to mu očitajo pismouki, da jé z grešniki, govori s prostitutkami. A Jezus kliče vse. Pomislimo na priliko o gostiji, na katero niso prišli povabljeni gostje in zato gospodar pošlje služabnike, naj povabijo na gostijo vse, dobre in hudobne. Jezus je izbral vse! Izbral je tudi Juda Iškarjota, ki je nato postal izdajalec, velik grešnik, a izbral ga je Jezus.

In tretji element: bližina ljudem. Mnogi prihajajo, da bi ga slišali in bili ozdravljeni bolezni. Vsa množica se ga hoče dotakniti, kajti od njega prihaja moč, ki vse ozdravlja. Jezus je sredi med svojim ljudstvom. Ni profesor, predavatelj, mistik, ki se oddalji od ljudi in govori izza katedra. Ne, je med ljudstvom. Pusti, da se ga dotikajo, da ga ljudje prosijo. Takšen je Jezus: blizu ljudem. To je naš Učitelj, naš Gospod: moli, izbere ljudstvo in se ne sramuje biti blizu ljudem. To nam vliva zaupanje vanj. Zanesimo se Nanj, kajti On moli za nas, izbral nas je in nam je blizu.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.