Bl. Chiara Luce Badano: Blažena 18-letnica

Objavljeno: 29. 10. 2020

|

Bl. <strong>Chiara Luce Badano</strong>: Blažena <em>18-letnica</em>

29. oktobra goduje Chiara Luce Badano, ki je komaj 18-letna umrla zaradi kostnega raka.

Leta 2010 jo je papež Benedikt XIV. razglasil za blaženo. Njene beatifikacije sta se udeležila tudi njena starša, ki sta še za časa hčerinega življenja dejala: »Ne vem, ali nama bo uspelo narediti še kaj v življenju, a morda sva eno mojstrovino le ustvarila.«

 

Iz življenja …

Chiara Luce Badano se je rodila v vasici Sasselo na severu Italije v verni družini. Oče Ruggero, voznik tovornjaka, in mati Marija Terezija dolgo nista mogla imeti otrok. Po desetih letih zakona se jima je 29. oktobra 1971 rodila Chiara, ki sta jo imela zelo rada.

Z devetimi leti se je srečala z Gibanjem fokolarov in odkrila Boga kot Ljubezen. Z rednim dopisovanjem je razvila prijateljski odnos s samo ustanoviteljico Chiaro Lubich, ki ji je je potem ko je leta 1988 na srečanju fokolarov doživela posebno izkušnjo z zapuščenim Jezusom, dala na njeno željo novo ime, in sicer Chiara Luce.

Kot najstnica je redno obiskovala dom za ostarele, rada je pela in poslušala glasbo, igrala je tenis in plavala. Polna je bila življenja, svoje veselje je prenašala na druge, bila je vedno nasmejana. Posebej se je zavzemala za uboge in sirote v Afriki ter sanjarila, kako jih bo nekoč obiskala kot zdravnica. Toda klasična gimnazija ji ni šla najbolje. Čeprav se je učila, je imela vsako leto popravni izpit, a ni obupala.

 

Po četrtem letniku srednje šole, pri 17-ih letih, je med igranjem tenisa v rami začutila močno bolečino. Ker ni pojenjala, je šla k zdravniku, kjer so ugotovili, da ima kostnega raka z metastazami. Čeprav jo je bolezen priklenila na posteljo, je podpirala in opogumljala druge okoli sebe.

 

Umrla je v rojstnem kraju 7. oktobra 1990, stara skoraj 19-letna. Pogreba se je udeležilo več kot 2.000 ljudi.

 

Upodobitve

Iz vseh njenih fotografij sijeta nasmeh in sijoče oči, česar ji tudi bolezen ni vzela.

 

 

Gradiva:

 

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše

Povej naprej.