Sredozemska konferenca OVSE: Vključenost vseh in zaščita življenja

Objavljeno: 04. 11. 2020

|

<em>Sredozemska konferenca OVSE</em>: <strong>Vključenost vseh in zaščita življenja</strong>

Msgr. Janusz Urbanczyk, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) na Dunaju, je v torek, 3. novembra, sodeloval na letni Sredozemski konferenci tega organa, ki je potekala na temo »Spodbujanje varnosti v sredozemski regiji OVSE skozi trajnostni razvoj in ekonomsko rast med pandemijo covida-19«. Poudaril je, da je potrebno varnostna vprašanja soočati na celovit način ter pri tem upoštevati vidike »kot so energetska varnost, podnebne spremembe, migracije ter trenutna gospodarska in finančna kriza, ki se je zaradi pandemije covida-19 še povečala.«

Merilo za razvoj države ni le njena gospodarska rast

Po njegovih besedah je »pogosto edini dejavnik, ki se ga upošteva pri razvoju določene države, raven njene gospodarske rasti. Vendar pa razvoj, o katerem govorimo, ne more biti omejen zgolj na gospodarsko rast. Pristen razvoj mora spodbujati razvoj vsake osebe in osebe v celoti. Ne moremo ločiti gospodarstva od človeške stvarnosti ali razvoja od civilizacije, v kateri poteka,« je še poudaril msgr. Urbanczyk.

Nove oblike revščine zaradi pandemije

V nadaljevanju je spregovoril o novih oblikah revščine, ki so nastale zaradi pandemije covida-19. Prav tako se je zaustavil ob mejah naših zdravstvenih sistemov, pomanjkanju dostopa do pravilnih informacij in izobraževanja ter trpljenju, ki je posledica družbene izolacije, porasta nasilja in stisk.

Ženske bolj občutijo posledice pandemije

Poleg tega je opozoril, da so predvsem ženske tiste, ki bolj občutijo posledice pandemije, pri čemer je spomnil na njihovo ključno vlogo na področju ekonomije ter v družbi na splošno. V tem času so še bolj obremenjene, saj morajo poleg dela na daljavo poskrbeti še za razne oblike pomoči, gospodinjska opravila, vzeti tudi neplačan dopust ali pa so celo izgubile delovno mesto. Stalni opazovalec Svetega sedeža pri OVSE je ob tem poudaril, da morajo vlade zaščititi dostojanstvo žensk in jim zagotoviti sistem socialne zaščite ter primerno nadomestilo, saj so se v tem času pandemije pokazale močne neenakosti v družbi.

Vključenost vseh in zaščita svetosti življenja

Vključenost vseh in zaščita svetosti življenja sta dve temeljni načeli, na katerih bi morale po mnenju msgr. Urbanczyka temeljiti politike vlad, da bi pomagale najbolj pomoči potrebnim v teh izrednih zdravstvenih razmerah. Prav tako je nujno izkoristiti priložnost, ki jo ponuja ta pandemija, za iskanje novih in inovativnih rešitev, ki bodo usmerjene v skupno dobro in celostni človeški razvoj vseh.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.