V središču krotkosti ni strah, ampak moč

Objavljeno: 04. 11. 2020

|

Kategorije: Zakonci

V <em>središču krotkosti</em> ni strah, ampak <strong>moč</strong>

Živimo v svetu, ki poveličuje moč, vpliv, oblast. Jezus v ta svet prihaja ves »krotak in v srcu ponižen« (Mt 11,29). Svetu nastavi ‘drugo lice’ in želi, da bi se to od Njega naučili tudi mi, kajti v tem je prava zmaga nad svetom. “Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali” (Mt 5,5).

Naša krotkost morda nikjer drugje ni tako na preizkušnji kot prav v zakonu. To je vsakič, ko meriva moči med nama, trmasto vztrajava vsak pri ‘svojem prav’, ki včasih pripelje do poniževanja, ali pa ‘tihe maše’ … Ko hočemo doseči svoje, pričakujemo, da se drugi prilagodi meni. Če popustimo, nas je strah, da bomo izpadli šibki in nemočni. Vendar pravo moč ima ravno tisti, ki se ne pusti zaplesti v igro, kdo je močnejši.

Apostol Peter spominja, da je brez ponižnosti vsak napor zaman: »V medsebojnih odnosih se vsi oblecite v ponižnost, ker Bog se prevzetnim upira, ponižnim pa daje milost« (1 Pt 5,5). Prijaznost je balzam za medčloveške odnose. V naših družinah bi bilo veliko lepše, če bi bili drug do drugega bolj prijazni v kretnjah, besedah, predvsem pa v občuteni srčnosti.

Prosiva za ta dar Svetega Duha, da bodo najine besede in dejanja v duhu tega blagra.

 

Luka M.

Foto: Rod Long, Unsplash

Povej naprej.