Iz KKC: 11. Verujem v enega Boga

Iz <em>KKC</em>: 11. <em>Verujem</em> v <strong>enega Boga</strong>

Tvoj Credo naj bo zate kot ogledalo! Opazuj se v njem, da boš videl, ali vse to, kar govoriš, tudi zares veruješ. In vsak dan se razveseli svoje vere. Sv. Avguštin

Izraelu se je Bog razodel kot en sam:

Poslušaj, Izrael: Gospod je naš Bog, Gospod je edini! Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vso močjo! Te besede, ki ti jih danes zapovedujem, naj bodo v tvojem srcu. (5 Mz 6,4-5)

Izpoved vere se začenja z Bogom, kajti Bog je eden, prvi in poslednji, začetek in konec vsega. V njem »ni spremembe ne sence menjave« Jak 1,17). Bog je naredil nebo in zemljo.

»Ona dva bosta prešla, ti pa ostaneš. Vsa se bosta postarala kakor obleka, zamenjal ju boš kakor oblačilo, in zamenjala se bosta. Ti pa si isti in tvoja leta ne bodo minila.« (Ps 102,27-28)

Kristjani verujemo, da je samo en, resnični, večni, vsemogočni Bog: Oče, Sin in Sveti Duh. V njem so tri osebe, toda eno popolnoma enovito bistvo. (prim. KKC 202)

Če je Bog en sam, potem:

  • živimo v zahvaljevanju, saj vse, kar smo in kar imamo, prihaja od njega;
  • prepoznavamo edinstvenost in resnično dostojanstvo vseh ljudi, saj smo vsi ustvarjeni po njegovi podobi (prim. 1 Mz 1,26);
  • se trudimo dobro uporabljati ustvarjene reči.

Moj Gospod in moj Bog, vzemi mi vse tisto, kar me oddaljuje od tebe in daj mi vse tisto, kar me tebi približuje.

  • se lahko zanesemo na Boga v vseh okoliščinah.

Nič naj te ne vznemirja

nič naj te ne plaši

vse mine,

Bog se ne spreminja

potrpežljivost vse doseže,

kdor se Boga drži

mu ničesar ne manjka

Bog edini zadostuje.

 


 

Monoteizem (od gr. Monos – edino in theos – Bog, nauk o obstoju eneda in edinega Boga): nauk o Bogu kot edinem, absolutnem in osebnem bitju, ki je zadnji temelj vsega. Monoteistične religije so judovstvo, krščanstvo in islam.

 


 

Besedilo po: KKC 198-201-202, 222-228, YouCat 31.

Foto: Unsplash

Uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.

Naslov

Na vrh