Adventna akcija: Otroci za otroke

Objavljeno: 23. 11. 2020

|

Kategorije: Advent, Gradiva

<strong>Adventna akcija</strong>: <em>Otroci za otroke</em>

Tudi v teh – z vsemi omejitvami družbenega življenja – zaznamovanih časih, na Misijonskem središču Slovenije ponovno začenjajo adventno akcijo »Otroci za otroke«. Adventno akcijo bomo z vsakodnevnimi objavami prispevkov za otroke spremljali tudi na Pastoralnem portalu Pridi in poglej.

Ta akcija predstavlja slovenski del svetovne otroške misijonske akcije »Children helping children«, s katero otroci iz celega sveta zbirajo darove za lačne otroke v misijonskih deželah, obenem pa razvijajo misijonsko zavest in solidarnost z vsemi otroci po svetu. K povečanju naše solidarnosti nas v teh težkih časih pandemije koronavirusa COVID-19 spodbuja sam papež Frančišek. Pandemija je namreč misijonske dežele – zaradi že obstoječe revščine – še toliko bolj prizadela.

Akcijo spremlja Adventni koledar, ki letos govori o dr. Janezu Janežu, prvem slovenskem laiškem misijonarju. Kot zdravnik-kirurg je štiri leta deloval na Kitajskem, nato pa še celih 38 let v Tajvanu. Letos tudi obhajamo 30-letnico njegove smrti.

Dr. Janež je pogumno izrekel svoj DA Bogu – in šel na delo! Kot tak je svetel zgled misijonske poklicanosti prav vseh kristjanov in pristnega krščanskega življenja ljubezni; življenja, ki se nesebično razdaja za druge. Misijonsko poslanstvo namreč nikakor ni domena zgolj tistih, ki se odločijo za posvečeno življenje, ampak je to dolžnost prav vseh kristjanov. Je poslanstvo, ki smo ga prejeli že s samim krstom.

V časih, v katerih smo se vsi skupaj znašli, se zdi, da predstavitev dr. Janeža nekako sovpada z zdravstveno krizo, v kateri se trenutno nahaja ves svet. Ker je deloval v resnično mizernih delovnih okoljih, kjer je kritično primanjkovalo najnujnejših pripomočkov in osnovnega zdravstvenega materiala, potrebnega za uspešno operacijo, zlasti pa tako zelo potrebne krvi za transfuzijo, je velikokrat med operacijo daroval kar lastno kri. To je pomenilo, da je bolnika operiral, hkrati pa je po cevčicah iz njegovega telesa v bolnika tekla kri. Večkrat je omedlel, a rešil je ogromno življenj. Vzporednice z našimi zdravstvenimi delavci, ki se nesebično in čezmerno razdajajo za obolele s COVID-19, ter s tem ogrožajo svoje zdravje in življenje, so tako več kot očitne.

Zato se nam zdi zelo primerno, da smo zdravstvenim delavcem iz srca hvaležni in zanje tudi molimo. Naš dr. Janez Janež pa naj jim bo mogočen priprošnjik pri Bogu.

Otroci pa so povabljeni, da svojo dobrodelnost pokažejo tudi z zbiranjem darov. Koledarju je priložen tudi kartonast hranilnik – »misijonski šparovček« – v katerem bodo otroci zbirali denar za otroke v misijonih. Slednjega bodo v dogovoru z župnijo in kateheti ob Božiču prinesli v domačo cerkev pred jaslice. Če zaradi pandemije to ne bo mogoče, lahko starši dar svojih otrok nakažejo na račun Misijonskega središča Slovenije, ki je naveden na zadnji strani Adventnega koledarja. Koledar v elektronski obliki si lahko ogledate TUKAJ. Lahko pa ga naročite tudi na dom. Pišite na [email protected].

 


Vir: Misijonsko središče Slovenije

Foto: izrez naslovnice

Obj.: M. B.

Povej naprej.