Beseda starejšim, invalidom, bolnim in ne samo njim

Objavljeno: 01. 12. 2020

|

Kategorije: Gradiva, Življenje

<strong>Beseda</strong> <em>starejšim, invalidom, bolnim</em> in ne samo njim

Topel pozdrav želim vsem, ki vam je prišel v roke ta listič. Ob sklepu tretjega leta je – tako upam – prišel tudi do vas. Ga z veseljem pričakujete? Za to se zahvalite vašemu duhovniku, ki vam na različne načine posreduje to skromno sporočilo. V kolikor pa listič ne pride do vas, prosim, da na naslov, ki ga najdete na koncu, pišete, da ga želite prejemati. Prav tako, če želite, da ga prejema še kdo drug. Lahko me pokličete tudi po telefonu.

Prepričan sem, da že nestrpno pričakujete, da bo konec epidemije, da se bomo zopet lahko normalno družili in tisti, ki to zmorete, prihajali k sveti maši. Ne preslišite zato povabilo papeža in naših škofov, da v zahtevnem času epidemije okrepimo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda.

Če ste pozorno prebrali vrstice do tukaj, ste opazili poudarek na pričakovanju. Kristjani smo na zadnjo novembrsko nedeljo začeli adventni čas oziroma čas pričakovanja rojstva Jezusa Kristusa, našega Odrešenika. To nas navdaja z resničnim in globokim veseljem. Saj je On edini vir naše sreče in veselja.

Letošnji adventni čas je ob vseh znanih omejitvah hkrati tudi odlična priložnost, da se na prihod Jezusa pripravljamo globje, kot bi se sicer.

Morda vam bo prišel v roke adventni koledar, ki nosi naslov: »Tukaj sem, pošlji mene!« Namenjen je otrokom, pa zgovoren tudi za odrasle. Skozi ves advent se bomo navduševali ob doktorju Janezu Janežu, laičnem misijonarju, doma iz župnije Sveta Helena – Dolsko, ki je deloval na Kitajskem in na Tajvanu (sva tudi daljna sorodnika).

Ker sem prepričan, da vam vsem ne bo dano, da bi dobili ta koledar, vas iz uvodnih besed koledarja in ker smo pred božičem, spodbudim: »Bog ni prišel med nas kot nekdo, ki gospoduje in ukazuje in katerega se moramo bati. Prišel je kot nebogljeno dete, ki ga je treba ljubiti in negovati. Majhnega deteta pa ni težko imeti rad, kajneda?«

Zato naj bo moje adventno-božično-novoletno voščilo v želji, da bi ljubili. Ko ljubimo, širimo ljubezen in tudi oznanjamo Boga. Tako smo pastirji, trije kralji, kristjani v najlepši možni obliki. Postanimo misijonarji! Ljubezen je zelo nalezljiva. Če ljubimo, se za njeno širjenje ni potrebno kaj dosti truditi. Zato vam želim blagoslovljen advent in božič ter srečno novo leto z obilo ljubezni!

Vaš bolniški duhovnik Miro Šlibar

 

Liturgični koledar

December 2020, Leto B/I

  1. december: Prvi petek
  2. december: Prva sobota
  3. december: 2. adventna nedelja, Sv. Nikolaj (Miklavž)
  4. december: Brezmadežno spočetje Device Marije
  5. december: Loretska Mati Božja
  6. december: 3. adventna nedelja
  7. december: Začetek božične devetdnevnice
  8. december: Kvatrna sobota
  9. december: 4. adventna nedelja
  10. december: Sveti večer
  11. december: Božič – Gospodovo rojstvo
  12. december: Sv. Štefan, Dan samostojnosti – d. p.
  13. december: Sv. Družina

 

Molitveni nameni svetega očeta 2020

Zaupani njegovi svetovni mreži molitve

Apostolat molitve od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se vsi, po­sebno starejši in bolni, pridružite tej molitvi.

Molitveni namen za december 2020 za evangelizacijo

Za molitveno življenje. Molimo, da bi se naš osebni odnos z Jezusom Kristusom napajal iz Božje besede in iz molitvenega življenja.

 

Priprošnjiki v sili

K nekaterim svetnikom so se ljudje v različnih boleznih in stiskah naj­pogosteje zatekali. Zanje se je uveljavil naziv »štirinajst priprošnjikov v sili«. Vsak mesec se bomo srečali z enim izmed njih. Za tisk jih pripravlja mag. Roman Starc, župnik stolne cerkve v Ljubljani.

Sveti Pantaleon, zdravnik in mučenec (3. stol., goduje 27. julija)

Že kot mladeniča so ga zanimale stvari, ki so bile povezane z zdravljenjem. Sam se je izobrazil v zdravilstvu, kasneje pa ga je oče zaupal v uk slovečemu zdravniku Evfrozinu. Kot osebni cesarjev zdravnik je prišel na dvor cesarja Maksimijana, kjer je hitro izgubil še tisto malo vere, ki mu jo je vcepila mati. Nekoč pa je v ubožnici spoznal svetniškega duhovnika Hermolaja, ki se je tam skrival pred preganjalci. Ta mu je govoril o Kristusu Odrešeniku, ki je prišel zdravit naše dušne rane, a je ozdravljal tudi telesne bolezni in celo obujal mrtve. Nedolgo zatem je Pantaleon videl dečka, kako ga je pičila kača in je umrl. Pri tem je sam pri sebi vzdihnil h Kristusu, naj ga oživi, pa bo zopet veroval vanj. Deček je res vstal zdrav, kača pa se je mrtva stegnila ob njegovih nogah.

Kmalu zatem je Hermolaj Pantaleona krstil, po krstu pa je Pantaleon k veri pripeljal tudi svojega očeta. Imetje, ki ga je podedoval, je razdal ubogim, sužnjem dal prostost, kot zdravnik za vse enako skrbel in jih ozdravljal. Ko je cesarja Maksimijana nasledil Galerij, je Pantaleona vrgel v zapor in zverinsko mučil. Napeli so ga na natezalnico in žgali s plamenicami, a mu je Jezus sam v prikazni lajšal trpljenje. Nanj so spustili celo leve, pa so mu ti mirno legli k nogam. Na koncu so mu, ker se nikakor ni hotel odreči svoji veri, nad glavo pribili roke, rabelj pa mu je glavo odsekal. Po umoru naj bi iz njegovega telesa namesto krvi priteklo mleko. Njegovo življenje in mučeništvo sta pristna in tudi njegov zdravniški poklic je izpričan.

Je zavetnik zdravnikov, babic, dojilj; priporočamo se mu proti glavobolu, sušici in proti živalskim boleznim. Upodabljajo ga v dolgem plašču z zdravilsko posodico ali posodico z mazilom v roki.

 

Priporočamo

* Svete maše na radiu Ognjišče bodo v decembru iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani ob 19h.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnik ob 6h, 12h, 18h in 24h; ob nedeljah pa ob 8.30h, 12h, 13h, 18h in 19h.

* Vsakodnevni rožni venec na radiu Ognjišče ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 19. decembra ob 21. uri.

 

Tolažba iz Božje besede

»Ura je že, da se zbudite iz spanja, zdaj je naša rešitev bliže kakor takrat, ko smo vero sprejeli. Noč se je pomaknila in dan se je približal. Odvrzimo torej dela teme in nadenimo si orožje luči« (Rim 13,11-12).

 

Nasmejmo se!

Marjan Bunič, Radio Ognjišče, prirejeno

Razveseljevanje. Mama je vprašala Tončka, če je danes komu naredil veselje? »Ja, pri teti sem bil celo popoldne. Ko sem odhajal, je bila zelo vesela.«

Mladi zakonci. On govori, ona pa posluša. Kasneje ona govori in jo on posluša. Potem pa oba govorita, pa ju sosedje poslušajo.

Zdravnik pacientu pove, da ima počasen srčni utrip. On pa mu mirno odgovori, da se mu nikamor ne mudi.

Mož pride k zdravniku. Zelo se mu tresejo roke. Zdravnik to vidi in ga vpraša, če veliko pije? On pa mu resno pove, da je prišel k zdravniku, ker ga veliko polije.

Daljša ušesa. Otroka se pogovarjata, kdo ima močnejšega očeta. Prvi pove, da je njegov močnejši. Drugi zahteva potrditev. Prvi v potrditev pokaže, da ima on daljša ušesa.

Nesreča na ledu. Mož ogovori sosedo in ji reče, da je že dolgo ni videl. Ona mu odgovori, da je padla na ledu in je tri tedne ležala. On pa jo začuden vpraša: »A toliko časa vam ni nihče pomagal, da bi vstali?«

Pred jaslicami. Navdušen duhovnik vernike povabi, naj gredo k jaslicam. In nadaljuje: »Če vas to ne bo spravilo v dobro voljo, vas ne bo noben vic.«

Ime novorojenčka. V dobro urejeni družini se je rodil otrok. Sosedov otrok je vprašal bratca novorojenčka, kako mu je ime. On pa mu odgovori, da ne ve, ker ga ne razume, ker samo nekaj mrmra.

 


Pripravil: Miro Šlibar, Ul. Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.