Čemu hitenje? Sv. Miklavž, božič, novo leto

Objavljeno: 03. 12. 2020

|

Kategorije: Vera

<strong>Čemu hitenje?</strong> Sv. Miklavž, božič, <em>novo leto</em>…

»Bog je ljubezen. Človek potrebuje ljubezen, saj brez ljubezni ni življenja, in zato potrebuje Boga. To mi je jasno. Preprosto pa mi ni jasno, zakaj je Bog potreboval človeka …«

 

Korona virus nas je priklenil v domove. Kmalu bo sv. Miklavž, nato božič, novo leto …

Brez čakanja! Kakšno čakanje!? Vse mora biti takoj! Kaj takoj?! Biti mora prej kot takoj! Mnogi danes ne znajo čakati … Prejšnja leta so nam kradli božič, ker so ga začeli slaviti že mesec dni preje (okrasitev mest, ulic, nakupovalnih središč, božične pesmi …). Za advent, ki pomeni prihod, pričakovanje prihoda Jezusa Kristusa v ta svet, se skorajda ni vedelo. Letos, ko zaprti v svojih domovih pričakujemo na odkritje cepiva, se morda lažje pripravljamo na božič…

Advent je zasnovan tako, da nas pripravi na skrivnost božiča. Da se za trenutek ustavimo in premislimo, kaj se bo zgodilo in koga čakamo. Kaj nam govori in kako nam pomaga živeti.

»Bog je ljubezen. Človek potrebuje ljubezen, saj brez ljubezni ni življenja, in zato potrebuje Boga. To mi je jasno«, pravi starodavni izraelski mislec, in nadaljuje: »preprosto pa mi ni jasno, zakaj je Bog potreboval človeka«.

Na misel mi prihaja Chiara Luce Badano, blažena 18-letnica, ki je še kot otrok rekla staršem, ko je zbirala za uboge in sirote v Afriki ter sanjala kako bo tam nekoč kot zdravnica, naj ji dajo denar, da gre kupiti nove igrače za revne otroke, češ zakaj bi jim dala rabljene.

Advent vabi h skromnosti, ponižnosti, hvaležnosti in razmisleku. Seveda, kdor hoče.

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše

Povej naprej.