Lani ubitih dvajset misijonarjev, veliko preganjanih

Objavljeno: 04. 01. 2021

|

Kategorije: Zanimivosti

Lani <strong>ubitih</strong> dvajset <em>misijonarjev</em>, veliko preganjanih

Kot je razvidno iz letnega poročila, ki ga je objavila agencija Fides, je leta 2020 nasilne smrti umrlo 20 misijonarjev, največ v Latinski Ameriki in Afriki.

 

Med 20 ubitimi ženami in možmi je bilo šest laiških misijonarjev, osem duhovnikov, tri redovnice, redovnik in dva semeniščnika. Največ smrtnih žrtev je bilo v Ameriki in Afriki – v Ameriki jih je bilo ubitih osem (pet duhovnikov in trije laiki), v Afriki duhovnik, tri redovnice, semeniščnik in dva laika. V Aziji so bili ubiti duhovnik, semeniščnik in laik, v Evropi pa dva italijanska duhovnika.

V zadnjih dvajsetih letih je bilo po svetu ubitih 535 pastoralnih delavcev, od teh pet škofov, piše v poročilu, skupaj z dolgim seznamom preganjanih kristjanov po vsem svetu, ki so bili napadeni, pretepeni, oropani, ugrabljeni, ubiti.

 

Papež Frančišek nas stalno opozarja, da je današnjih mučencev več, kot je mučencev v prvih stoletjih. Lani je bilo na svetu nešteto ugrabitev in napadov na kristjane, med državami izstopata Nigerija in Pakistan.

 

Septembra je bilo objavljeno poročilo o cerkvenih delavcih, ki so izgubili življenje v času pandemije koronavirusa. Po poročilu Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) je v letu koronavirusa med opravljanjem svoje službe, ko so oskrbovali obolele s covidom-19, umrlo na stotine duhovnikov in posvečenih oseb, bolniških kaplanov, zdravstvenega osebja. Duhovniki in posvečene osebe so namreč za zdravniki in zdravstvenim osebjem druga najbolj prizadeta skupina – samo v Evropi je s covidom-19 umrlo 400 duhovnikov, ki so zdravstveno ali pastoralno oskrbovali vernike.

 

Gospod, daj jim večni mir in pokoj. In večna luč naj jim sveti. In naj počivajo v miru. Amen.

 

Več na spletni strani: https://www.vaticannews.va/sl/vatikan/news/2021-01/agencija-fides-leta-2020-ubitih-20-misijonarjev.html

 

Foto: Pixabay

Obj.: Brigita R. Perše

Povej naprej.