Jezusov krst: Film in spodbuda

Objavljeno: 08. 01. 2021

|

Kategorije: Gradiva

<strong>Jezusov krst</strong>: Film in <em>spodbuda</em>

Iz Svetega pisma

Tisti čas je ljudstvo živelo v pričakovanju in so se v srcu vsi spraševali o Janezu, če ni morda on Mesija. Janez pa je vsem odgovoril: »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovih sandal; on vas bo krstil s Svetim Duhom in ognjem.

Ko je vse ljudstvo prejemalo krst in je bil tudi Jezus krščen ter je molil, se je odprlo nebo. Sveti Duh je prišel nadenj v telesni podobi kakor golob in zaslišal se je glas iz neba: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.«

(Lk 3,15-16.21-22)

 

Film Jezus prikazuje odlomek o Jezusovem krstu med časovnim intervalom od 14:15 min do 18:00 min:

V razmislek …

Krst takrat. Janez Krstnik, kot že ime pove, je Jezusa iz Nazareta krstil z vodo. Pri tem so se zgodile neverjetne stvari: nebesa so se odprla, Božji Duh se je spustil nadenj v podobi goloba in zaslišal se je poseben glas, ki je prijetno govoril o ljubezni in sinovstvu. Krst takrat. Tedaj se je še nekaj dogajalo! Vera takrat še ni bila dolgočasna …

Krst danes. Večinoma je v praksi krščevanje otrok, kateremu sledi družinska “zabava”. Najpomembnejše, duhovno rojstvo človeka in vseživljenjsko prijateljstvo z Jezusom pa morda komajda opazimo? Ker itak babica to želi, ker je lep obred … So pa tudi drugačni … Ljudje, ki zavestno ponovno odkrijejo svoje krščanstvo. Krst sega globoko. Ko smo prejeli krst v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha, smo preustvarjeni. Živeti krščanski poklic pa pomeni: Živeti prvotno svetost!

 

Za osebno spraševanje:

  • Sv. Mati Terezija pravi: »Vsakič, ko kdo pride v stik z nami, mora postati drugačen in boljši človek …« Kakšni odhajajo ljudje ob srečanjih z menoj? Ali jim izžarevam Božjo ljubezen, kot luna “izžareva” svetlobo sonca?

 

Spodbuda

Nedelja Jezusovega krsta je posvečena tudi spominu na naš krst, zato pri sv. maši običajno obnovimo krstne obljube.

Vsak izmed nas je pri krstu prejel ime po nekem svetniku in s tem dobil zavetnika pri Bogu. Z imenom smo izročeni v posebno varstvo temu svetniku, katerega ime nosimo. Zato bi bilo dobro, če bi se vsak izmed nas vsaj na to nedeljo ali na svoj godovni dan ponovno srečal z življenjepisom svojega nebeškega zavetnika ter se z molitvijo in obiskom maše Bogu zahvalil, da ga lahko kličemo po imenu.

Na tem portalu v rubriki Svetnik dneva, pa lahko preberete o svojem zavetniku nekaj na kratko in si ogledal video gradiva ter število cerkva njemu posvečenih pri nas.

 

“Ljudje mislijo, da je spreobrnjenje sprememba kar čez noč. Pa ni tako. Nihče, niti vaš oče, niti mati, ne bi zmogel česa takega. Niti vsemogočni Bog ne more prisiliti človeka. Niti Jezus, čeprav je Bog sam, ne more spreobračati src ljudi brez njihovega privoljenja.” (Sv. Mati Terezija)

 

 

Druga gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše

 

Povej naprej.