Petek, 15. januar: Mrtvoudnega spustijo skozi streho

Objavljeno: 11. 01. 2021

|

Petek, 15. januar: Mrtvoudnega spustijo skozi streho

Vse je mogoče tistemu, ki veruje, kakor uči evangelij. Vedno, kadar se približamo Gospodu, da bi ga kaj prosili, je treba izhajati iz vere in to storiti v veri. ‘Imam vero, da me ti moreš ozdraviti. Verjamem, da ti to lahko storiš.’ In imeti pogum, da ga izzovemo, kakor je to storil gobavec, kakor je to storil hromi. Molitev v veri.

Evangelij nas torej spodbuja, da se vprašamo o svojem načinu molitve. Ne molimo kakor papagaji in brez interesa za tisto, kar prosimo. Če že, prosimo Gospoda, naj pomaga naši majhni veri, tudi pred težavami. V evangeliju je mnogo primerov, ko se ljudje v stiski s težavo približajo Gospodu. Mrtvoudnega iz današnjega evangelija na primer spustijo skozi streho pred Jezusa, kajti zaradi množice, ki ga je prišla poslušat, ga niso mogli prinesti predenj. Volja najde rešitev, gre čez težave.

Potreben nam je pogum v boju, da bi prispeli do Gospoda. Pogum, da bi imeli vero, na začetku. ‘Če ti hočeš, me moreš ozdraviti. Če ti hočeš. Jaz verujem.’ Pogum, da se približamo Gospodu, kadar imamo težave. Tisti pogum … Velikokrat je potrebna potrpežljivost in znati čakati na pravi čas. A ne odnehati, vedno iti dalje. Če pa se jaz z vero približam Gospodu in pravim ‘Če ti hočeš, mi lahko daš to milost’, potem pa, ker milosti po treh dneh ni … pride neka druga stvar … in pozabim …?

Svetniki so bili zelo pogumni v svoji veri. Spomnimo se sv. Monike, Avguštinove matere, ki je veliko prejokala in molila za spreobrnjenje svojega sina. In uspelo ji je doseči uresničitev svoje prošnje. Pogum, da izzovemo Gospoda. Pogum, da pokleknemo. Četudi se takoj ne uresniči to, kar prosimo. Molitev je namreč ‘težka igra’. Če molitev ni pogumna, ni krščanska.

Krščanska molitev se porodi iz vere v Jezusa in z vero gre vedno čez težave. Očaku Abrahamu je bilo obljubljeno nasledstvo, da bo torej, star 100 let, imel sina. Apostol Pavel pravi: ‘Veroval je in se mu je to štelo v pravičnost.’ Vera. In zatem se poda na pot. Vera in storiti vse, da dosežem milost, za katero prosim. Gospod nam je rekel: ‘Prosite in vam bo dano.’ Sprejmimo tudi to njegovo besedo in zaupajmo, a vedno v veri. To je pogum, ki ga ima krščanska molitev. Če molitev ni pogumna, ni molitev.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Povej naprej.