Baptisterij sv. Janeza v Firencah zasijal v novi luči

Objavljeno: 26. 01. 2021

|

Kategorije: Zanimivosti

<strong>Baptisterij sv. Janeza</strong> v Firencah zasijal v <em>novi luči</em>

Baptisterij sv. Janeza, ki stoji ob cerkvi Santa Maria del Fiore v Firencah, dobiva novo podobo. Zaključilo se je namreč restavratorsko delo mozaikov, ki krasijo notranje stene krstilnice iz štirinajstega stoletja.

Firenški baptisterij, posvečen sv. Janezu Krstniku, ponovno odpira svoja vrata za obiskovalce, istočasno s ponovnim odprtjem katedrale in kupole Santa Maria Del Fiore. Po štirih letih restavratorskih del, mozaiki na štirih od osmih sten baptisterija razkrivajo svojo izvorno lepoto. »Sem pridejo vsi, ki hočejo videti čudovite stvari,« bere obiskovalec napis, vklesan v marmornata tla, takoj ko prestopi vrata raja. Tukaj je bil krščen Dante Alighieri – letos mineva sedemsto led od njegove smrti –, ki je ta kraj imenoval »moj lepi San Giovanni«. In zares občudovanja vreden je sijaj mozaikov, ki upodabljajo preroke, škofe in kerubine. Do konca letošnjega leta naj bi restavrirali še ostale štiri stene.

Posebej zahtevno delo je bila restavracija belega in zelenega marmorja ter mozaikov, ki so vzbudili zanimanje z vidika arhitekture, strukture in mozaične dekoracije. Obnovo so namreč spremljali poglobljeni študiji in raziskave. Na površje so prišla nova odkritja: zelo izvirna mozaična tehnika, zelena pigmentacija voska, sledi zlatih lističev, najdenih na enem od marmornih kapitelov. Strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da so sprva bili vsi pozlačeni.

Za izdelovalce mozaikov v štirinajstem stoletju je bil velik izziv prekriti marmornato steno z mozaikom. »Masa, ki se je uporabila za pritrditev ploščic je absolutno posebna. Ni se uporabilo navadne malte, ampak smolo. Propadanje te snovi je povzročilo kompleksnejše probleme pri restavriranju,« je zatrdila Beatrice Agostini, projektantka in odgovorna za restavratorstvo.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.