Februarja nove vatikanske priložnostne znamke

Objavljeno: 29. 01. 2021

|

Kategorije: Zanimivosti

Februarja <strong>nove</strong> vatikanske <EM>priložnostne znamke</EM>

Vatikanska pošta in filatelistični urad sta objavila sporočila za javnost, v katerih so predstavljene nove priložnostne znamke, s katerimi bodo zaznamovali pet različnih dogodkov: pontifikat papeža Frančiška 2021, veliko noč 2021, leto sv. Jožefa, 90-letnico Radia Vatikan in 160-letnico vatikanskega časopisa L’Osservatore Romano ter 150-letnico kongregacije regularnih klerikov Brezmadežnega spočetja.

Pontifikat papeža Frančiška 2021

Serija znamk s poštnim žigom prvega dne izdaje, ki bo obeležila 9. leto pontifikata papeža Frančiška, je povezana z 8. poglavjem okrožnice Fratelli tutti, kjer sveti oče govori o doprinosu, ki ga lahko dajo različna verstva k izgradnji bolj bratskega sveta: »Različna verstva, začenši od priznavanja vrednosti vsake človeške osebe kot bitja, ki je poklicano, da je božji sin ali božja hči, ponujajo dragocen prispevek h gradnji bratstva in obrambi pravičnosti v družbi. Razlogi za dialog med ljudmi različnih verstev niso zgolj diplomacija, vljudnost ali strpnost. Kot so učili indijski škofje, je “namen dialoga vzpostaviti prijateljstvo, mir, harmonijo ter podeliti vrednote, moralne in duhovne izkušnje v duhu resnice in ljubezni.”« (Fratelli tutti 271)

V okviru serije »Pontifikat papeža Frančiška 2021« bodo izšle znamke, na katerih je upodobljen sveti oče skupaj s predstavniki judovske, muslimanske, budistične in hinduistične vere: na znamki za 1,10 evra z glavnim rimskim rabinom Riccardom Di Segnijem med obiskom rimske sinagoge 17. januarja 2016; na znamki za 1,15 evra z velikim imamom Al-Azharja, Ahmadom al-Tayyibom med apostolskim potovanjem v Združene arabske emirate 4. februarja 2019; na znamki za 2,40 evra z vrhovnim patriarhom budistov, Somdetom Phra Ariyavongsagatano IX., med apostolskim potovanjem na Tajsko 21. novembra 2019; na znamki za 3 evre pa s hinduističnim voditeljem Kurukkalom SivaSrijem T. Mahadevo med apostolskim obiskom Šrilanke 31. januarja 2015.

Na žigu prvega dne, ki bo izšel skupaj z omenjenimi znamkami, je upodobljen »križ prijateljstva«.

Velika noč 2021

Na znamki v vrednosti 1,15 evra, ki je posvečena letošnjemu obhajanju velike noči, je upodobljena slika ukrajinskega umetnika Vitaliya Shtanka, ki prikazuje vstalega Gospoda. Kot beremo v evangeliju, se je na veliko noč prikazal enajsterim apostolom, ki so bili iz strahu zaklenjeni v dvorani zadnje večerje. Pokazal jim je roke, noge in prebodeno stran ter jih vprašal: »Zakaj se vam v srcu oglašajo dvomi?« (Lk 24,38)

To je vprašanje, s katerim se Gospod obrača tudi na nas, posebej v tem času pandemije. Tudi nam, kakor apostolom, kaže svoje rane, znamenje Božje ljubezni. Kakor spominja papež Frančišek, je zvesta Božja ljubezen tista, ki nam pomaga izstopiti iz dvomov. Spomnimo na njegove besede med splošno avdienco 23. novembra 2016: »Najgloblji nauk, ki smo ga poklicani posredovati, in najzanesljivejša gotovost, da bi prišli iz dvomov, je Božja ljubezen, s katero nas je vzljubil (prim. 1 Jn 4,10). To je velika ljubezen, zastonjska in podarjena za vedno.«

Na žigu je upodobljen angel, ki oznanja Kristusovo vstajenje.

Leto sv. Jožefa

Z lističem v vrednosti 3 evrov in s poštnim žigom prvega dne pa bo Vatikan obeležil leto sv. Jožefa, ki ga je papež Frančišek napovedal 8. decembra 2020 in se bo sklenilo 8. decembra 2021. S tem posebnim jubilejem želi sveti oče obhajati 150-letnico razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Kot je zapisal v apostolskem pismu Patris corde, želi, da bi se tako povečala »ljubezen do tega velikega svetnika,«, kar naj »bi nas spodbudilo, da bi prosili za njegovo priprošnjo ter posnemali njegove kreposti in njegovo navdušenje.«

Listič prikazuje mozaik sv. Jožefa v kapeli relikvij v vatikanski baziliki. Leta 1892 ga je izdelal F. L. Campanilli po načrtu slikarja F. Grandija. Nad sedežem, pred katerim stoji sv. Jožef z Jezusom v naročju, je polkrožni napis »Tu eris super domum meam.« (»Ti boš nad mojo hišo.«)

150-letnica regularnih klerikov Brezmadežnega spočetja

Letos mineva 150 let od ustanovitve Kongregacije regularnih klerikov Brezmadežnega spočetja. Ustanovitelj Dom Gréa (1828-1917) je leta 1908 ta dogodek označil za »praznik« za Cerkev in v Cerkvi: »Danes moje ubogo staro srce živi dvojni in trojni praznik. Prepričan sem, da preko oceana tudi vi praznujete z menoj. Praznik naše Matere; praznik njenega ponižnega služabnika, ki ga je mučenec sv. Hadrijan odel s svojim škrlatom, s svojim rdečim oblačilom … prav tako obhajamo obletnico dokončne ustanovitve naše kongregacije z izpovedjo večnih zaobljub njenih prvih redovnikov.« (Pismo Dom Gréa Cyprienu Casimirju in sobratom v perujskem mestu Callao, 8. september 1908).

150-letnica obstoja regularnih klerikov Brezmadežnega spočetja bo obeležena s posebnim žigom in znamko v vrednosti 1,10 evra, na kateri je upodobljen grb kongregacije: jagnje, ki simbolizira Kristusa, stoji na skali (Cerkev), iz katere izvirajo štirje izviri. Ti predstavljajo štiri evangeliste in njihov nauk, ki namaka svet. Lilija, znamenje čistosti, ki prav tako izhaja iz skale, pa jasno nakazuje brezmadežno spočetje Device Marije.

Filatelistična kuverta 2021 in priložnostni poštni žig

Filatelistična kuverta v vrednosti 3 evrov in priložnostni žig za leto 2021 pa želita spomniti na drugo in tretjo okrožnico papeža Frančiška: Laudato si’ in Fratelli tutti. Na levi strani kuverte in na žigu je upodobljen smejoči se papež z vrabčkom na desni roki, ki predstavlja 85. točko okrožnice Laudato si’, kjer sveti oče navede besede japonskih škofov: »Zaznavati vsako stvar, ki poje hvalnico svojega obstajanja, pomeni radostno in upajoče živeti v Božji ljubezni.« Na znamki pa je prikazano srečanje med sv. Frančiškom Asiškim in sultanom Malikom-al-Kamilom v Egiptu leta 1219, ki je bilo izbrano kot podoba okrožnice Fratelli tutti, saj povzema drže, ki so temelj bratskih odnosov: »Ne meneč se za težave in nevarnosti je odšel na srečanje s sultanom z isto vnemo, kakršno je terjal od svojih učencev: da se, ko se znajdejo “med saraceni ali drugimi nevernimi,” … brez zanikanja lastne istovetnosti … ne prepirajo ali razpravljajo, temveč zaradi Božje ljubezni podvržejo vsakemu človeškemu bitju.”« (Fratelli tutti, 3).

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.