Frančišek: postni čas kot čas bratstva in dialoga

Objavljeno: 18. 02. 2021

|

Frančišek: <EM>postni čas</EM> kot <strong>čas bratstva in dialoga</strong>

Papež Frančišek se tudi letos s sporočilom obrača na Kampanjo bratstva, ki že vrsto let poteka v Braziliji in solidarnost povezuje z ekumenizmom. Izpostavi, da »pandemijo moramo premagati, to pa bomo storili v takšni meri, v kakršni bomo uspeli premagati ločitve in se povezati okoli življenja«.

Postni čas je obdobje, ko ima kristjan veliko obveznosti. Dejavna ljubezen je prvo gonilo, a ko se ta lastnost preplete z ekumensko razsežnostjo, poteza solidarnosti postane povezana z dialogom, ki »naše srce odpre za tovariša na poti« in »se usmeri najprej v to, kar iščemo: mir pred enim Bogom«, zapiše papež v sporočilu, namenjenem vernikom, ki sodelujejo v ekumenski Kampanji bratstva.

V pandemiji spodbujati solidarnost

Izpostavi temeljne vrednote tega časa spokornosti, ki se je začel s pepelnično sredo. Prva iztočnica je pandemija, ki je v Braziliji zelo težka. »Kristus nas vabi, naj molimo za umrle, blagoslavljamo nesebično pomoč mnogih zdravstvenih delavcev ter spodbujamo solidarnost med osebami dobre volje. Kliče nas, naj skrbimo za nas same, za svoje zdravje in poskrbimo tudi drug za drugega, kakor nas to uči prilika o dobrem samarijanu,« zapiše papež.

Tovariši na poti dialoga

Ekumenska pobuda solidarnosti letos poteka pod naslovom »Bratstvo in dialog: delo ljubezni« in pozornost usmerja na iskanje občestva s krščanskimi Cerkvami v Braziliji, ki se je začel konkretizirati pred petimi leti. Sveti oče ga označi za »razlog upanja«. Izpostavi, da »morajo kristjani prvi dati zgled ter začeti ekumenski dialog, ki uči, kako odpreti svoje srce za tovariša na poti, brez strahu ali sumničavosti, ter gledati predvsem tisto, kar iščemo: mir pred enim Bogom«.

Skupaj premagati pandemijo

Iz tega odnosa spoštovanja in medsebojne podelitve po papeževih besedah izvira »dragocen prispevek k izgradnji bratstva in zaščiti družbene pravičnosti«, o čemer govori okrožnica Fratelli tutti. In ravno v ta kontekst je umeščeno skupno prizadevanje za premagovanje pandemije. »To nam bo uspelo v takšni meri, v kakršni nam bo uspelo premagati ločitve in se povezati okoli življenja,« izpostavi sveti oče in vernike spodbuja, naj pri tem svojem prizadevanju uporabljajo »postna sredstva«: molitev, post in miloščino.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.