Prihaja Dekalog – filmska serija o desetih Božjih zapovedih

Objavljeno: 24. 02. 2021

|

Prihaja <strong>Dekalog</strong> – filmska serija o<em> desetih Božjih zapovedih</em>

Deset zapovedi; ta več tisočletij stara osrednja strnitev temeljnih pravil človekovega vedenja je v svoji zgodovini zagotovo večkrat naletela na očitek, da je – stara. Skupek pravil iz pradavnine, ki nima stika s sedanjim časom.

Sveti papež Janez Pavel II. je ob svojem obisku gore Sinaj na pomisleke o aktualnosti desetih Božjih zapovedi razgrnil svojo misel:

”Danes tako kot vedno Deset Besed postave zagotavlja edino pristno osnovo za življenje posameznikov, družb in narodov; so edina prihodnost človeške družine. Deset zapovedi ni samovoljno naložil tiranski gospodar. Napisane so bile na kamen, predvsem pa so bile zapisane v človekovo srce kot univerzalni moralni zakon, ki velja vedno in povsod. Človeka varujejo pred pogumno močjo sebičnost, sovraštva in laži. Razkrivajo lažna božanstva, ki ga zasužnjujejo: samoljubje vse do izločitve Boga, hlepenje po oblasti in užitkih, ki sprevrača red pravičnosti in zmanjšuje naše človeško dostojanstvo in dostojanstvo našega bližnjega.”

Ustvarjalci serije Dekalog, ki nastaja v sodelovanju Studia Siposh in Zavoda za pastoralno dejavnost Pridi.com, smo želeli odgovoriti na ta izziv in deset zapovedi osvetlili skozi različne zgodovinske prizore, aktualna pričevanja ter skozi dinamično posredovanje učenja Cerkve – ter na način, kot znamo – preko univerzalnega filmskega jezika.

Kratek napovednik za novo slovensko katoliško filmsko serijo izide 3. marca na portalu Pridi in poglej, teden dni pozneje pa že prva od desetih epizod. Več o seriji, njenem razvoju in vsebinah pa vam razkrijemo v prihodnjih dneh.

Serija Dekalog po nekajletnem premoru sledi zelo uspešnemu filmskemu projektu Sedem zakramentov Cerkve, ki je prav tako nastal v okviru sodelovanja Davida Sipoša z ekipo in Zavoda za pastoralno dejavnost Pridi.com.

 

Povej naprej.