V Jeruzalemu našli armenski križ iz 12. stoletja

Objavljeno: 19. 04. 2021

|

Kategorije: Vera, Zanimivosti

V Jeruzalemu našli <strong>armenski križ</strong> iz <EM>12. stoletja</EM>

V Jeruzalemu so med obnovitvenimi deli odkrili armenski križ, mozaike, kovance in druge predmete, ki izvirajo od bizantinskega do mameluškega obdobja. Do najdb je prišlo med obnovitvijo armenskega vrta v bližini Sionskih vrat znotraj starega jeruzalemskega obzidja.

Armenski križ, znan kot khatchkar, je vklesan v kamnito ploščo, visoko približno en meter. Kot pravi Baret Yeretzian, pri armenskem patriarhatu v Jeruzalemu odgovoren za nepremičnine, bi naj križ »izviral iz 12. stoletja«. »Te skulpture so značilne za armensko umetnost in so od leta 2010 vpisane v Unescovo nesnovno kulturno dediščino človeštva. Običajno ima khatchkar votivno funkcijo za odrešitev duš, pogosto za darovalca in njegovo družino.« In zdi se, da to velja tudi za križ v armenskem vrtu v Jeruzalemu, saj ima na spodnjem delu napis v armenščini »Gospod Jezus, spomni se …«.

Armenski križ khatchkar ima redkeje spominsko funkcijo ali pa je namenjen zaščiti pred nesrečo. V najdeno kamnito ploščo v armenskem vrtu je vklesana bogata čipka, prepletena z geometrijskimi frizi. Na sredini je armenski križ, pod katerim sta dva križa. Nad osrednjim križem sta podrobno izklesana dva grozda.

Francoski strokovnjak za armenske študije Jean-Pierre Mahé poudarja, da »križ predstavlja čudoviti rajski drevesi, drevo življenja in drevo spoznanja, katerih sadove je Adam želel okusiti, pa tudi prestol slave, na katerega je bil Kristus, novi Adam, povzdignjen kot sad spoznanja Očeta. Korenine tega drevesa niso v zemlji, ampak se vzpenjajo proti nebu in so obložene z grozdi in granatnimi jabolki, ki predstavljajo evharistične sadove in nesmrtnost.«

Kovanci, najdeni med izkopavanji, so bakreni in izvirajo iz bizantinskega in/ali mameluškega obdobja (1261–1517). Kot poudari Yeretzian, je odkritje v armenskem vrtu v Jeruzalemu izjemno dragoceno. Že učenjak Vardapet Anestas iz 7. stoletja je v svojih delih našteval številne armenske cerkve, kapele in samostane v Sveti deželi, od katerih mnogi danes niso znani. Znano pa je, da je armenska skupnost, ki se je okoli 6. stoletja naselila v bližini gore Sion v Jeruzalemu, med 4. in 8. stoletjem v Sveti deželi zgradila približno 70 samostanov.

Pri izkopavanjih so našli tudi mozaična tla z geometrijskimi in cvetličnimi vzorci, narejenimi iz belih, modrih in rdečih ploščic. Sodeč po slogu mozaiki segajo v bizantinsko obdobje, ker pa se nahajajo med ruševinami stavb, katerih datacija še ni zanesljiva, ni mogoče navesti več podrobnosti. Fotografije khatchkarja bodo uradno objavljene v znanstveni publikaciji armenskega patriarhata v Jeruzalemu.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.