Začetek dobrodelne akcije Pomagajmo preživeti in živeti 2021

Objavljeno: 28. 04. 2021

|

Začetek <strong>dobrodelne akcije</strong> <em>Pomagajmo preživeti in živeti 2021</em>

Slovenska karitas je v preteklem tednu začela z redno vseslovensko dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti in živeti, ki je namenjena predvsem pomoči brezposelnim, trajno nezaposljivim, starejšim in podpori različnim programom socialnega vključevanja.

Tako v lanskem kot tudi v letošnjem letu je akcija namenjena tudi vsem prizadetim zaradi gospodarskih posledic epidemije. Lani se je v akciji zbralo 322.600 EUR, kar je omogočilo dodatno učinkovito pomoč najbolj prizadetim izmed 91.000 oseb, ki jim Karitas materialno pomaga na 310 razdelilnih mestih po vsej Sloveniji.

Od začetka epidemije do danes so se med prosilci za pomoč na Karitas znašli številni mlajši, celo študentje. Med prosilci so tisti, ki za osnovno preživetje poleg minimalne plače nujno potrebujejo dodatno delo ali nadure, kar še posebej velja za zadolžene in gospodinjstva v najetih stanovanjih, zaposleni za določen čas, ki so jim potekle pogodbe, mladi, ki so končali študij in ne dobijo zaposlitve za svojo izobrazbo ali se preživljajo s pomočjo dela preko študenta. Seveda so najbolj prizadeti zaposleni v storitvenih dejavnostih, kjer je delo zelo omejeno, kar velja tudi za manjša storitvena podjetja in samozaposlene. Tem se pridružujejo tudi brezposelni, ki jim je poteklo nadomestilo za brezposelnost in ne dobijo nove zaposlitve. Interventni zakoni na splošno učinkovito preprečujejo hitro višanje brezposelnosti, kot smo ji bili priča v zadnji gospodarski krizi, predvsem z vidika preprečevanja množičnih odpuščanj delodajalcev. Vendar ukrepi ne morejo rešiti specifičnih individualnih problemov, ki jih npr. imajo zaposleni z minimalno plačo, neredno zaposlitvijo, zadolženostjo za reševanje stanovanjskega problema ali neurejenimi pogoji za bivanje…

Zbrana sredstva bodo namenjena predvsem materialni pomoči v obliki hrane ter higienskih pripomočkov in plačilu najnujnejših položnic (stanarine, stanovanjskih stroškov, ogrevanja, elektrike…). Sredstva bodo namenjena tudi pomoči starejšim z zelo nizkimi pokojninami in dodatki ter še posebej tistim, ki živijo sami. Tako je lani materialno pomoč na Karitas prejelo skoraj 13.000 starejših.

Del zbranih sredstev v akciji Pomagajmo preživeti in živeti je bil lani in bo tudi letos namenjen programom socialnega vključevanja, ki v Karitas temelji predvsem na svetovanju, aktivaciji za prostovoljno delo, učenju različnih koristnih spretnosti in na podpori drugim prilagojenim oblikam dela.

Kljub temu, da je bilo delovanje v lanskem letu zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov zelo omejeno, je Karitas 1.205 prejemnikov pomoči vključila v učenje uporabnih spretnosti za življenje ter 4.556 v neposredno strokovno individualno svetovanje. V programe prostovoljstva z dodatkom za aktivacijo so večinoma vključeni trajno nezaposljivi zaradi starosti ali različnih zdravstveno – socialnih omejitev. V času epidemije je Karitas še posebej okrepila svetovanja in razbremenilne pogovore na daljavo, saj se gospodinjstva v večjem obsegu soočajo s psihičnimi stiskami.

Vabilo k solidarnosti

Tudi letos vabimo k solidarnosti in sodelovanju v dobrodelni akciji Pomagajmo preživeti in živeti. Še posebej akcijo namenjamo vsem prizadetim v epidemiji. Vsi, ki bi želeli sodelovati, lahko sredstva nakažejo na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761,

Namen: Pomagajmo preživeti in živeti, sklic: SI00 930.

Zgibanka s položnico in elektronske oblike darovanja so na voljo na spletni strani https://www.karitas.si/pomagajmo-preziveti  in  v Tedniku Družina.

 

Peter Tomažič,

generalni tajnik Slovenske karitas

 


Foto: Slovenska karitas

Obj.: M. B.

Povej naprej.