Papeževo video sporočilo za »Vax liveKoncert za ponovno združitev sveta«

Objavljeno: 10. 05. 2021

|

Papeževo video sporočilo za <strong>»Vax live</strong> – <EM>Koncert za ponovno združitev sveta«</EM>

Papež Frančišek je za dogodek »Vax live – Koncert, da bi ponovno združili svet«, ki ga je bilo v soboto, 8. maja, mogoče spremljati preko YouTuba in nekaterih drugih kanalov, pripravil video sporočilo. V njem je poudaril, da Bog v naša srca vliva novega in velikodušnega duha: duha pravičnosti, ki spodbuja k zagotovitvi univerzalnega dostopa do cepiv, ter duha občestva, ki pomaga ustvarjati ekonomski model, ki bo bolj vključujoč, pravičen in trajnosten.

Dragi mladi po starosti in po duhu,

prejmite prisrčen pozdrav od tega starčka, ki ne pleše niti poje kakor vi, vendar pa kakor vi verjame, da krivica in zlo nista nepremagljiva. Koronavirus je povzročil smrti in trpljenja, pogojuje življenja vseh, posebej najbolj ranljivih. Prosim vas, ne pozabite na najbolj ranljive. Ne pozabite na obrobja. Poleg tega je pandemija prispevala k poslabšanju že obstoječih socialnih in okoljskih kriz, kakor nas vi mladi vedno spominjate. In prav delate, da spominjate na to.

Spričo tolikšne temačnosti in negotovosti sta potrebna luč in upanje. Potrebujemo poti ozdravljenja in rešitve. In mislim na zdravljenje korenin, ki zdravi vzroke zla in se ne omejuje zgolj na simptome. V teh bolnih koreninah najdemo virus individualizma, ki nas ne dela bolj svobodnih ali enakih, niti bolj brate, ampak nas preoblikuje v osebe, ki so ravnodušne do trpljenja drugih. Ena izmed različic tega virusa je zaprt nacionalizem, ki preprečuje, na primer, internacionalnost cepiv. Druga različica je tedaj, ko postavimo zakone trga ali intelektualne lastnine nad zakone ljubezni in zdravja človeštva. Še druga različica je, ko verjamemo v in podžigamo bolno ekonomijo, ki dopušča, da ima peščica zelo bogatih, peščica zelo bogatih, v lasti več kot celotno preostalo človeštvo, ter da vzorci proizvodnje in potrošnje uničujejo planet, naš »skupni dom«.

Te stvari so medsebojno povezane. Vsaka socialna krivica, vsako odrivanje nekoga na rob družbe ali v bedo, vpliva tudi na okolje. Narava in oseba sta povezani. Bog Stvarnik v naša srca vliva novega in velikodušnega duha, da bi opustili svoje individualizme in pospeševali skupno dobro: duha pravičnosti, ki naj nas angažira, da bi zagotovili univerzalni dostop do cepiv in začasno ustavitev do pravice intelektualne lastnine; duha občestva, ki nam bo omogočil ustvarjati drugačen ekonomski model, ki bo bolj vključujoč, pravičen, trajnosten.

Jasno je, da preživljamo krizo. Pandemija nas je vse postavila v krizo, vendar pa ne pozabite, da iz krize ne pridemo enaki: ali izstopimo boljši ali pa slabši. Problem je v tem, da je potrebno imeti domišljijo, da bi iskali poti, ki bodo boljše.

Bog, zdravnik in rešitelj vseh, tolaži trpeče, sprejema v svoje kraljestvo tiste, ki so že odšli. In tega Boga prosim tudi za nas, romarje na zemlji, naj nam podeli dar novega bratstva, univerzalno solidarnost ter da bi mogli prepoznati dobro in lepo, ki ga je posejal v vsakega izmed nas, da bi okrepili vezi enotnosti, skupnih projektov, skupnih upanj.

Hvala za vaše prizadevanje, hvala za vse, kar boste storili. In prosim vas, ne pozabite moliti zame. Hvala.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.