Sveti Bazilij Veliki o delovanju Svetega Duha

Objavljeno: 18. 05. 2021

|

Sveti<strong> Bazilij Veliki</strong> o delovanju <EM>Svetega Duha</EM>

Komu se ne dvignejo misli in se mu duh ne povzpne do najvišjih reči, ko sliši za čudovita imena, ki jih dajemo Svetemu Duhu? Kajti pravimo: Duh božji, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, Duh pravičnosti in Duh stvarnik. Sveti Duh pa je njegov še najbolj pravi in lastni naziv.

K njemu se obrača vse, kar potrebuje posvečenja. Po njem stremi vse, kar živi krepostno. Njegov navdih je kakor rosa in pomoč, da pride vsakdo do lastne izpopolnitve.

On je izvor posvečenja, luč razsvetljenja; vsaki razumski zmožnosti daje sebe in s tem luč v razsvetljenje za iskanje resnice.

Po naravi je nedostopen, a je dosegljiv po svoji dobroti. Vse napolnjuje z močjo, a se daje v delež le vrednim, ne vsem enako, ampak deli svojo moč po stopnji vere.

Enovit je po bistvu in mnogovrsten po moči. V posameznem je ves navzoč in ves biva povsod.

Razdeljuje se, ne da bi ga bilo zaradi tega manj, vsem je popolnoma na razpolago, tako kot sončni žarek, čigar dobrota je tistemu, ki ga obseva, kakor edinemu na voljo, pa vendar razsvetljuje zemljo in morje ter se spaja z ozračjem.

Sveti Duh se tudi vsakomur, ki ga more prejeti, daje v delež kakor edinemu. Tako vsem daje dovolj milosti in vso milost. Vsi, ki so ga deležni, ga uživajo, kakor je primerno njihovi naravi, ne pa, kot bi se mogel on dajati.

Sveti Duh dviga srca, vodi za roko slabotne, pelje popotnike do cilja. Sveti tistim, ki so očiščeni vsakega madeža, in jih po občestvu s seboj napravlja duhovne.

Svetla in prozorna telesa v stiku z žarki tudi sama zablestijo in zažarijo v drugačni svetlobi. Tako je tudi z dušami, ki so polne Svetega Duha: razsvetljene po njem postanejo tudi same duhovne in izžarevajo milost na druge.

V njem je vir vnaprejšnjega poznavanja prihodnosti, razumevanja skrivnosti, spoznanja zakritega, podeljevanja darov, skupnosti z nebesi, rajanja z angeli, veselja brez konca; on daje stanovitnost v Bogu, podobnost z Bogom, in najvišje, po čemer je mogoče hrepeneti, pobožanstvenje.

 


Vir: Molitveno bogoslužje Cerkve (Iz knjige o Svetem Duhu sv. Bazilija Velikega, škofa, 9, 22-23)

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.