Teden “Laudato si”’: Papež vabi k sodelovanju

Objavljeno: 18. 05. 2021

|

Kategorije: Vera

Teden<strong> “Laudato si”</strong>’: <EM>Papež vabi</EM> k sodelovanju

V nedeljo se je začel Teden Laudato si’, na kar je med opoldanskim nagovorom spomnil tudi papež Frančišek. Številni dogodki, ki so na programu v tem tednu, se bodo sklenili 25. maja, ko bo začela uradno delovati platforma z iniciativami Laudato si’.

Sveti oče je po koncu včerajšnje molitve Raduj se, Kraljica nebeška izrazil zahvalo Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju, Svetovnemu katoliškemu gibanju za podnebje, Caritas Internationalis in številnih drugim organizacijam ter pozval k sodelovanju v Tednu Laudato si’, ki nas uči vedno bolj »prisluhniti kriku Zemlje in kriku ubogih«.

»Od objave okrožnice o celostni ekologiji papeža Frančiška so Cerkev in katoličani po vsem svetu dosegli pomemben napredek na svoji poti ekološkega spreobrnjenja,« piše v izjavi, ki so jo skupaj pripravili organizatorji in pobudniki Tedna Laudato si’, med katerimi so poleg Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju tudi Svetovno katoliško gibanje za podnebje, frančiškani, Družba Jezusova in drugi.

Teden Laudato Si’ 2021 bo gostil različne katoliške voditelje z vsega sveta ter svetovno znane govornike in avtorje, medtem ko bo 1,3 milijarde katoličanov po svetu zbralo, da bi praznovali zaključek posebnega leta Laudato Si’. Razprave in pogovori, ki se jih lahko spremlja v živo preko spleta, ter ostale iniciative v tem tednu bodo v ospredje postavili napredek, ki so ga katoličani dosegli pri uresničevanju smernic okrožnice Laudato Si’, ter vernike po vsem svetu spodbudili k načrtovanju nadaljnjih korakov, tudi z vidika prihodnje konference Združenih narodov o biotski raznovrstnosti (COP15) in 26. konference Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP26).

Ob koncu tedna Laudato si’ bo začela delovati tudi Platforma pobud Laudato Si’, ki bo »pomagala pri naslednjih korakih na poti« in ki bo dostopna na uradni vatikanski spletni strani Laudato Si’. Cilj platforme je »z različnimi dejavnostmi in dogodki povezati ključne cerkvene partnerje ter še naprej širiti ‘evangelij stvarstva’«, obenem pa povabiti k molitvi za prizadevanje katoličanov na področju skrbi za skupen dom, v kar se naj vključijo tudi kontemplativni redovi.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.