Začelo se je Ignacijevo leto: Ignacij, ponižni romar Božje volje

Objavljeno: 21. 05. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Vera

Začelo se je <strong>Ignacijevo leto</strong>: <em>Ignacij, ponižni romar Božje volje</em>

S sveto mašo v španski Pamploni se je 20. maja pričelo Ignacijevo leto, ki se bo sklenilo 31. julija 2022, na liturgični praznik sv. Ignacija. Kot pravi p. Rotelli, je bil sv. Ignacij Lojolski romar nenehnega iskanja, romar Božje volje.

V Pamploni v Španiji se je 20. maja začelo Ignacijevo leto, s katerim Družba Jezusova obeležuje 500 let spreobrnjenja svojega ustanovitelja sv. Ignacija Lojolskega. 20. maja 1521 je bil namreč Ignacij Lojolski ranjen v bitki za Pamplono, kar je bil povod za korenito spremembo njegovega življenja, posledično pa tudi življenja Cerkve.

Ignacijevo leto bodo spremljali številni dogodki. 23. maja je na programu spletno molitveno srečanje »Romarji z Ignacijem«, ki se ga bo poleg p. Sose udeležil tudi papež Frančišek. 12. marca 2022 bo ob 400-letnici kanonizacije sv. Ignacija Lojolskega darovana slovesna maša v cerkvi Jezusovega imena v Rimu. Sicer pa se bodo skozi vse leto vrstili različni dogodki in iniciative tudi na lokalni ravni po vsem svetu.

Praznovanje spreobrnjenja, ki ga je storil Bog

P. Gian Giacomo Rotelli, osebni tajnik vrhovnega predstojnika Družbe Jezusove, je za Vatican News dejal, da pobuda za praznovanje Ignacijevega leta ni tolika namenjena sami Družbi Jezusovi ali širjenju ignacijanske duhovnosti, temveč »praznovanju Božjega dela v tem možu orožja in dvora, kar je bil Ignacij Lojolski«. To delo Boga se je izrazilo preko hude rane na nogi, ki jo je utrpel v bitki, kar je uničilo vse njegove obete in ga privedlo do praga smrti. A obenem ga je spremenilo v »ponižnega in velikega romarja Božje volje«.

»Od tiste rane dalje je začel vse stvari gledati na novo. Ta Ignacijeva preobrazba nas v času pandemije spodbuja, naj spremenimo svoje osebno življenje in življenje družbe, v kateri živimo, tako da se razkorak med peščico, ki ima veliko bogastva, in revnimi ne bo več povečeval, ampak se bo, če je le mogoče, zmanjšal. In potem, da bi vsak od nas, ki se osebno sooča z boleznijo in smrtjo mnogih oseb, tudi bližnjih, svoje življenje utemeljil na pristno človeških vrednotah ter tako bil spravljen in pravičen,« je zatrdil p. Rotelli. Dodal je, da »videti vse stvari nove v Kristusu«, kar je tudi geslo Ignacijevega leta, prav tako pomeni, »poskušati narediti jih nove«.

Uresničevati univerzalne apostolske naloge

Izrazil je upanje, da bo praznovanje 500-letnice nastanka Družbe Jezusove, povezanega z Ignacijevim spreobrnjenjem, postalo »globoka spodbuda za uresničevanje univerzalnih apostolskih prednostnih nalog«, ki jih je papež Frančišek zaupal jezuitom za desetletje 2019-2029. »To so: kazati pot k Bogu, zlasti z duhovnimi vajami in razločevanjem, ki sta nam še posebej lastna; hoditi skupaj z revnimi, izključenimi iz sveta v poslanstvu sprave in pravičnosti, kar je vidik, pri katerem papež Frančišek zelo vztraja; spremljati mlade v prihodnost upanja, kar je danes tako težka krepost; sodelovati pri skrbi za skupni dom.«

Vse to bi moralo voditi k večjemu poznavanju apostolskega zagona Družbe Jezusove in njene duhovnosti, ki je »namenjena vsem, ki jo doživljajo kot resnično«, in ki jih je vedno več. Med prednostnimi točkami je p. Rotelli izpostavil tudi »veliko osebno ljubezen do Jezusa iz Nazareta; resnico o človeku, ki vsakega od nas vodi k rasti k polnosti v človeškosti in zlasti k svobodi v nas; videti Boga na delu v vseh stvareh in dogodkih v zgodovini ter se velikodušno odzivati na pozive, ki nam jih namenja stvarnost, to je Gospod, torej živeti mistiko služenja v ponižnosti«.

Ignacij je bil romar nenehnega iskanja

P. Rotelli je še spregovoril o nekaterih značilnostih Ignacijeve osebnosti, predvsem o »neutrudnem iskanju resnice v svojem življenju«. »Ignacij je bil romar nenehnega iskanja, in to je bila razsežnost, zaradi katere je vse pustil za seboj. Postal je romar Božje volje, iz zaporov takratnih cerkvenih oblasti v Španiji v Italijo, iz Italije v Jeruzalem z željo, da bi se tam naselil za stalno, a od koder ga je nagnal kustos Svete dežele; v Parizu na klopi Sorbone ter nato sem in tja po Evropi in končno v Rim, kjer bo romar, ki je sem prišel leta 1538, ostal za stalno, saj je bil izvoljen za predstojnika nastajajoče Družbe Jezusove vse do svoje smrti leta 1566.« Težko je izpostaviti posamezen dogodek, prej gre za Ignacijevo »življenje kot celoto, in sicer kot neprekinjen dialog z Gospodom, da bi razumel njegovo voljo ali bolje rečeno lastno resnico ter jo izpolnil«.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.