Beseda starejšim, bolnikom in njihovim prijateljem

Objavljeno: 01. 06. 2021

|

Kategorije: Gradiva

<strong>Beseda</strong> starejšim, <EM>bolnikom</EM> in njihovim prijateljem

Dober dan!

Upam, da ste lepo in v zbranosti preživeli čas po veliki noči z Gospodovim vnebohodom. Prepričan sem, da ste se po vaših močeh z devetdnevnico pripravljali na Binkošti, tretji največji praznik, ki smo ga obhajali na predzadnjo majsko nedeljo.

Morda ste na tretjo majsko soboto prisluhnili radijski katehezi, ki je vsakič namenjena bolnikom. Sv. Avguštin nas je spomnil, da je Sveti Duh tihi gost naše duše. Gregor Čušin pa je poudaril, da je Sveti Duh »od Boga postavljeni advokat, ki za nas in namesto nas v našem imenu rešuje in poskrbi za vse, česar v odnosu z Bogom ne razumemo in ne obvladamo …«

Podobno poslanstvo v našem življenju ima tudi Marija Pomočnica, Marija Pomagaj, ki smo se jo spomnili na binkoštni ponedeljek, na praznik Marije, Matere Cerkve. V tem mesecu ne pozabimo še na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, ki ga obhajamo po prazniku Svete Trojice, pred prvim petkom. Pozorni bomo tudi na 25. junij, na dan državnosti, in 29. junij, praznik sv. Petra in Pavla, dan posvečenja novomašnikov.

Ob vsem naštevanju, dovolite še »en pogled skozi okno«. Za majski prvi petek sem med drugimi obiskal starejšega moža. Po končanem obredu sem se s pogledom ustavil ob sinički, ki je na veji drevesa pred hišo, tesno oprijemajoč se z nožicami, jedla z obešene »pogače«. Česa me uči? Z vsemi močmi se moramo, takšni kot smo, tudi v teh časih oprijeti in črpati hrano za telesno in duhovno življenje. V pomoč temu naj bodo tudi omenjena in druga praznovanja v mesecu Srca Jezusovega in mašniških posvečenj. Ob tem vas vljudno vabim k molitvi za papeža, škofe, duhovnike, redovnike, redovnice, misijonarje, laične delavce in nove duhovne poklice ter za naše družine. Ne pozabite pa tudi vaših namenov!

Pridružujem se vaši molitvi, obljubljam povezanost z vami, vas blagoslavljam in pozdravljam.

Vaš bolnišnični duhovnik Šlibar

 

Liturgični koledar

Junij 2021, leto B/I

 1. junij: Sveto Rešnje Telo in Kri
 2. junij: Prvi petek
 3. junij: Prva sobota
 4. junij: 10. nedelja med letom
 5. junij: Dan Primoža Trubarja, državni praznik
 6. junij: Srce Jezusovo
 7. junij: Marijino brezmadežno srce, Svetogorska Božja Mati
 8. junij: 11. nedelja med letom
 9. junij: Romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje
 10. junij: 12. nedelja med letom
 11. junij: Rojstvo Janeza Krstnika
 12. junij: Dan državnosti, državni praznik
 13. junij: Peter in Pavel, apostola

 

Molitveni nameni svetega očeta 2021

Zaupani njegovi svetovni mreži molitve

Apostolat molitve od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se vsi, po¬sebno starejši in bolni, pridružite tej molitvi.

Molitveni namen za mesec junij 2021, molitveni namen za evangelizacijo:

Lepota zakonske zveze. Molimo za mlade ljudi, ki se pripravljajo na zakon, oprti na krščansko občestvo, naj rastejo v ljubezni z velikodušnostjo, zvestobo in potrpežljivostjo.

 

Besede upanja patra Pija

V junijski Besedi nadaljujemo z mislimi iz knjige z naslovom Besede upanja patra Pija, ki je izšla pri Družini leta 2020.

Opogumljajo nas njegove besede, zapisane na hrbtu omenjene knjige: »V vas deluje Gospod in ni vam treba storiti ničesar drugega kot to, da pustite vrata srca na stežaj odprta, da bo lahko deloval, kakor želi.«

Tokrat opogumljajoče besede z naslovom: Kristusovo Srce (str. 140).

»Učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen …« (Mt 11,29). Ampak kako naj posnemam Kristusovo krotkost in ponižnost? Nisem Bog. – Spodbuda patra Pija: »Skriti se morate v to Kristusovo Srce; vanj morate izliti svoje hrepenenje; preostanek dni, ki vam jih bo naklonila Božja previdnost, morate preživeti v njem; umreti morate v tem Srcu, ko bo Gospod želel. Duša, ki je izbrala Božjo ljubezen, ne more ostati sebična v Jezusovem Srcu, saj v njej gori ljubezen do bratov in sester, zaradi česar pogosto neznosno trpi. – Toda kako se vse to zgodi? Če vemo, da duša ne živi več po svoje, ampak v Jezusu, ki prebiva v njej, mora imeti, si želeti ter živeti enaka občutja in želje kakor on, ki živi v njej. Poznate čustva in želje za človeštvo in Boga, ki poživljajo srce tega Božjega Gospodarja. – Najbolj trpijo duše, ki jih je izbralo Božje Srce, in Jezus je izbral vašo dušo za izvoljenko svojega čudovitega srca. – Jezus Kristus, skrij mojo dušo v svoje srce, da bom vselej posnemal tvojo krotkost in ponižnost. Hvala. Amen.«

Priporočamo

* Svete maše na radiu Ognjišče bodo v mesecu juniju iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani ob 19h.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnik ob 6h, 12h, 18h in 24h, ob nedeljah pa ob 8.30h, 12h, 13h, 18h in 19h.

* Vsakodnevni rožni venec na radiu Ognjišče ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 19. junija ob 21. uri.

 

Leto svetega Jožefa

Kot oče v senci, na obrobju iz ljubezni do Marije in Jezusa

Papež na pobudo dela Očetova senca poljskega pisatelja Jana Dobraczyńskega opiše Jožefovo očetovstvo do Jezusa kot »zemeljsko senco nebeškega Očeta«. »Očetje se ne rodijo, očetje postanejo,« pravi papež Frančišek, ker »sprejmejo skrb za otroka«, ko prevzamejo odgovornost za njegovo življenje. Na žalost se v današnji družbi »otroci pogosto zdijo sirote svojih očetov«, očetov, ki so sposobni »sina uvesti v življenjsko izkušnjo«, ne da bi ga zadrževali ali »posedovali«, ampak ga »usposabljajo za odločitve, za svobodo in za odhode«. V tem smislu ima Jožef vzdevek »najčistejši«, kar je »nasprotje posedovanju«: pravzaprav »je znal ljubiti na izredno svoboden način«, »znal je stopiti na obrobje«, da bi v središče svojega življenja ne postavil samega sebe, ampak Jezusa in Marijo. Njegova sreča je v »darovanju samega sebe«. Njegov lik je zato nadvse zgleden v svetu, ugotavlja papež Frančišek … (Vir: Vatican News – slovenska redakcija.)

Božo Rustja, Zgodbe za pogum

Kdo bo igral drugo violino? Slavnega dirigenta so nekoč vprašali, za kateri inštrument v orkestru je najtežje dobiti glasbenike. – »Za drugo violino,« je na presenečenje vseh odgovoril maestro. »Z lahkoto dobim številne prve violine, težko pa je dobiti človeka, ki bo z veseljem igral drugo violino. In vendar, če nihče ne igra druge violine, ni prave harmonije v orkestru.« (str. 90)

Zrele jagode. Zgodba pripoveduje o lačnem dečku, ki je z očetom šel skozi gozd. Otrok je zagledal grmičke zrelih jagod. Začel jih je nabirati in zobati. Ko je ura postajala že pozna, deček ni hotel pustiti jagod. Kaj naj stori oče? Sina je imel rad, čeprav se je zdaj obnašal, kakor mu ni bilo všeč. – Dejal je: »Jaz grem naprej, ti pa lahko ostaneš tukaj še nekaj časa. Da pa ne bova izgubila drug drugega, od časa do časa pokliči: ‘Oče, oče!’ in jaz ti bom odgovoril. Ko ne boš več slišal mojega glasu, pohiti, da me dohitiš.« – Zgodba nas uči, kako moramo stalno skrbeti za to, da nas bo molitev – klicanje Očeta – vedno povezovala z Bogom. (str. 93)

Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si

 


Vir: Miro Šlibar

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.