Veleblagovnica solidarnosti za pomoč družinam v stiski

Objavljeno: 15. 06. 2021

|

Kategorije: Vera

<strong>Veleblagovnica solidarnosti</strong> za pomoč <EM>družinam v stiski </EM>

V italijanskem kraju San Severo blizu mesta Foggia je začela delovati veleblagovnica solidarnosti Don Felice Canelli. Namenjena je predvsem družinam, ki so se zaradi pandemije znašli v težkem položaju.

»Dobro porabljena solidarnost« je slogan, v duhu katerega je v soboto, 12. junija, v San Severu potekala otvoritev veleblagovnice solidarnosti. Slovesnosti so se udeležili Giovanni Checchinato, škof v San Severu, Francesco Soddu, direktor italijanske Karitas, Andrea Pupilla, direktor Karitas San Severo, in župan Francesco Miglio. Navzoč pa je bil tudi apostolski elemozinjer kardinal Konrad Krajiewski, ki je zbranim prenesel pozdrave papeža Frančiška in njegovo naklonjenost do pobude, ki je nastala pod okriljem lokalne Karitas.

»Ponovno smo bili deležni papeževe naklonjenosti,« je za Vatican News povedal Andrea Pupilla, direktor Karitas San Severo. V sedanjem dramatičnem kontekstu, ki ga zaznamuje zdravstvena kriza, želi veleblagovnica postati kraj, kjer se nudijo posluh, pozornost, skrb in spremljanje družinam, ki so se znašle v ekonomski in socialni stiski.

Gre za konkreten in takojšen odgovor na osnovne potrebe družin brez dohodka ali z nezadostnim dohodkom, in sicer s ponudbo različnih osnovnih potrebščin, ki so na voljo z donacijami ali nakupi in ki jih lahko upravičenci izberejo glede na svoje potrebe. Nakupovati je mogoče brezplačno s kartico s točkami, ki jo dodeli center pri Karitasu, potem ko oceni zahteve za dostop do storitve. Upravičencem bodo na voljo tudi storitve na področju usmerjanja, usposabljanja, vključevanja in socializacije. Poleg tega se bo vlagalo v dejavnosti predelave in prerazporeditve presežkov hrane, in sicer s pomočjo mreže podjetij in trgovin, ki bodo to pobudo podprle.

Veleblagovnica solidarnosti želi postati kraj za srečanja, pogovore in razmišljanja med Karitas, župnijami, občinskimi socialnimi službami, združenji, tretjim sektorjem in prostovoljstvom, da bi vzpostavili mrežo podpore za osebe v težavah, jim povrnili dostojanstvo in spodbujali boj proti zavrženi hrani. Ustanovitev veleblagovnice predstavlja naravni razvoj dejavnosti, ki jih ustanove in združenja že nekaj let izvajajo v okviru pobude “Spesa Sospesa”, ki deluje v nekaterih trgovinah.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.