Podkast Goreči grm: Pogovor s Simonom Potnikom

Objavljeno: 16. 06. 2021

|

Kategorije: Gradiva, Življenje

Podkast <strong>Goreči grm</strong>: <em>Pogovor s Simonom Potnikom</em>

Podkast Mateja Cepina z naslovom Goreči grm prinaša pogovore s posamezniki, ki intenzivno odkrivajo in živijo svoje poslanstvo. Pogovor v največji meri teče o njihovih gorečih grmih – tistih dogodkih v njihovi preteklosti, ki so jim pomagali, da so, to kar so. Namen podkasta je pomagati poslušalcem, da bi tudi oni “odkrivali svoje goreče grme in pogumno stopali na novo pot”.

V 14. epizodi podkasta je bil gost Simon Potnik, duhovnik – v času snemanja že več kot desetletje župnik v Slovenj Gradcu. Tam so v t. i. pastoralno zvezo združene 4 župnije in Simon je vodja celote, obenem torej vodi tudi skupino duhovnikov.

Zdi se, da je večji goreči grm kot sama odločitev za duhovništvo, zanj predstavljala osebnostna rast v času, ko je že bil duhovnik. Za pastoralno delovanje se veliko izobražuje tudi v tujini, zgled mu med drugim predstavlja tudi Kanačan James Mallon, avtor knjige Božja prenova.

Enega od temeljev Simonovega vodenja predstavlja prepoznavanje talentov posameznika ter vključevanje vsakogar v celoto – takšnega kot je. To potrjuje tudi množica živih skupnosti, ki v Pastoralni zvezi delujejo tudi v času pandemije. Pravi, da smo »nekje vmes« v Cerkvi izgubili smisel za občestvo – za povezanost, klepet, veselje do sobivanja, pripadnost.

Zato pogovor s Simonom Potnikom ni le zgodba o živih župnijah. Je tudi zgodba o gradnji skupnosti. Vsakdo, ki želi živeti iz svojih gorečih grmov, slej ko prej naleti tudi na to potrebo – na spoznanje, da sam ne moreš doseči skoraj ničesar, da so stvari veliko lažje, če smo povezani.

 


Vir: Podkast Goreči grm (Matej Cepin)

Foto: Podkast Goreči grm

Obj.: M. B.

Povej naprej.