Pismo umirajočega sv. Alojzija svoji materi

Objavljeno: 22. 06. 2021

|

Kategorije: Vera

Pismo <strong>umirajočega sv. Alojzija</strong> svoji <em>materi</em>

Božje usmiljenje bom na veke opeval

Nate, gospa, kličem dar Svetega Duha ter nenehno tolažbo. Ko so mi prinesli tvoje pismo, sem bil še v tej deželi mrtvih. Imeti moramo pogum in hrepeneti po nebesih, kjer bomo v deželi živih hvalili večnega Boga. S svoje strani bi želel že oditi odtod in, če iskreno povem, upal sem, da bom že odšel.

Sveti Pavel pravi, da pomeni ljubiti veseliti se z veselimi in jokati z jokajočimi. Zato se moraš, draga mati, močno veseliti, ker mi po tvoji dobroti in zaslugi Bog namenja resnično srečo in me osvobaja od strahu, da bi jo kdaj izgubil.

Sicer ti pa zaupno povem, milostljiva, da se mi duh kar potaplja, ko premišljujem o božji dobroti, o tem morju brez dna in brez mej. Nikakor mi ne uspe, da bi doumel, zakaj se Gospod ozira na to moje malo in kratko prizadevanje in zanj daje večni pokoj ter me iz nebes vabi k najvišji sreči, ki sem jo doslej tako malomarno iskal. Meni, ki sem tako malo solz pretočil zanjo, ponuja zaklad, ki je krona velikega prizadevanja in solza.

O milostljiva, glej, da ne boš žalila neskončne božje dobrote, ko bi objokovala kot mrtvega tistega, ki živi pred božjim obličjem in ti more s svojo priprošnjo veliko bolj pomagati kot v tem življenju.

Ločitev ne bo dolga. Videli se bomo v nebesih ter se skupaj veselili večne radosti združeni z Začetnikom našega zveličanja. Hvalili ga bomo z vsemi zmožnostmi svoje duše ter brez konca opevali njegovo usmiljenje. On nam jemlje, kar nam je prej dal, samo zato, da bi to prenesel na varnejši in nedotakljivi kraj in da bi nas osrečil z dobrinami, ki bi si jih sami zaželeli.

To sem zapisal samo zato, ker želim ustreči svoji goreči želji, da bi ti, milostljiva gospa, in vse sorodstvo gledali na moj odhod kot na veseli dogodek. Ti pa mi bodi še vnaprej ob strani s svojim materinskim blagoslovom, dokler jadram po morju v pristanišče vseh mojih upov. Pisal sem zato, ker mi ni preostalo nič boljšega, s čimer bi ti mogel jasneje razodeti svojo ljubezen in spoštovanje, ki ju kot sin dolgujem svoji materi.

 


Vir: Molitveno bogoslužje Cerkve (Iz pisma sv. Alojzija Gonzaga materi)

Foto: splet

Obj.: M. B.

Povej naprej.