Ponedeljek, 5. julij: Sveta brata Ciril in Metod

Objavljeno: 30. 06. 2021

|

Ponedeljek, 5. julij: Sveta brata Ciril in Metod

Božja beseda nam predstavlja Dobrega pastirja. Kakšen je dober pastir?

Dobri pastir da življenje za svoje ovce. Sveta brata Ciril in Metod  sta bila prava pastirja , ki svojih ovc nista  zapustila , kakor bi nasprotno storil ‘najemnik’. Prva lastnost dobrega pastirja je, da je strasten. Tako zelo strasten, da lahko svojim ljudem, svojemu ljudstvu, kakor  apostol Pavel, reče: ‘Ljubosumen sem na vas z Božjo ljubosumnostjo.’ Dobri pastir je božansko ljubosumen. Gre torej za strast, ki postane skorajda norost, neumnost. To je tisto vedenje, ki ga imenujemo apostolska gorečnost. Ni mogoče biti pravi pastir brez tega notranjega ognja.

Druga lastnost je, da mora biti pastir človek, ki zna razločevati: Ve, da v življenju obstaja zapeljevanje. Oče laži je zapeljivec. Pastir ne. Pastir ljubi. Ljubi. Drugačen pa je, oče laži, zavistnež, zapeljivec. Zapeljivec, ki poskuša oddaljiti od zvestobe. Tista Pavlova Božja ljubosumnost je ljudstvo namreč vodila k edinemu ženinu, da bi ga ohranila v zvestobi njemu. V zgodovini zveličanja pogostokrat naletimo na oddaljitev od Boga, na nezvestobe Gospodu in malikovalstvo.

Prva lastnost pastirja je torej, da je strasten, da ima gorečnost, da je goreč. Druga njegova lastnost je, da zna razločevati: razločevati, kje so nevarnosti in kje so milosti, kje je prava pot. To pomeni, da ovce spremlja vedno: v lepih in tudi težkih trenutkih, v trenutkih zapeljevanja. In jih s potrpežljivostjo vodi v stajo.

Tretja lastnost pastirja pa je sposobnost, da naznani. Apostol ne sme biti naiven: ‘Ah, saj je vse lepo, pojdimo dalje … Vse je lepo, praznujmo, vsi … Vse je dovoljeno …’ Treba je braniti zvestobo edinemu ženinu Jezusu Kristusu. Pastir zna grajati s konkretnostjo. Reči ‘ne’, kakor starši rečejo otroku, ko se začne plaziti in hoče vtakniti prste v električno vtičnico: ‘Ne, tega ne! Nevarno je!’… Dobri pastir zna naznaniti zlo z imenom in priimkom, kakor je delal apostol Pavel.

Sveta brata sta učila, da je treba stvari jemati resno, v nasprotju z modnim geslom tistega časa, ki je bil ‘ni mi mar’

Znati je torej treba naznaniti tudi tisto, kar je zoper tvoje življenje. To sposobnost graje pogosto izgubimo in želimo ovce voditi naprej nekoliko z dobroto, ki ni le naivna, ampak tudi škoduje. S kompromisi se pritegne občudovanje in ljubezen vernikov, hkrati pa se dopušča vse.

Apostola sveta brata Ciril in Metod  sta  imela apostolsko gorečnost, bila sta strastna  in goreča: to je njuna prva značilnost. Znala sta razločevati, saj sta  poznala zapeljevanje in sta vedela, da hudič zapeljuje:  to je druga značilnost. In imela sta  sposobnost  grajanja stvari, ki bi njunim  ovcam škodovale: tretja značilnost. Molimo za vse pastirje Cerkve, da bi se sv. Brata Ciril in Metod zavzela zanje pred Bogom in bi vsi lahko imeli te tri poteze služenja Gospodu.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Povej naprej.