Ponedeljek, 26. julij: Sveti Joahim in Ana

Objavljeno: 23. 07. 2021

|

Ponedeljek, 26. julij: Sveti Joahim in Ana

Danes Cerkev obhaja praznik svetih Joahima in Ane, staršev Device Marije, Jezusovih starih staršev. V njuni hiši je na svet prišla Marija in s sabo nosila skrivnost brezmadežnega spočetja; v njuni hiši je rasla ob njuni ljubezni in veri; v njuni hiši se je naučila poslušati Gospoda in slediti njegovi volji.

Sveta Joahim in Ana sta del dolge verige, ki je v družinski toplini posredovala ljubezen do Boga vse do Marije, ki je sprejela v svojem telesu Božjega Sina in ga dala svetu, dala ga je nam.

To je dragocena vrednost družine kot privilegiranega kraja za posredovanje vere! Danes na praznik sv. Joahima in Ane se v številnih državah obhaja praznik starih staršev. Kako zelo so pomembni v življenju družine za posredovanje človeške dediščine in vere, ki sta bistveni za vsako družbo! In kako pomembna sta srečanje in dialog med generacijami, predvsem znotraj družine.

Otroci in ostareli gradijo prihodnost narodov: otroci zato, ker bodo nadaljevali zgodovino, ostareli pa zato, ker posredujejo izkušnje in modrost svojega življenja. Ta odnos, ta dialog med generacijami je zaklad, ki ga je treba ohranjati in gojiti! In na ta dan, mladi želijo pozdraviti stare starše, pozdravljajo jih z veliko ljubezni in se jim zahvaljujejo za pričevanje modrosti, ki nam jo neprestano dajejo.

Danes je gospodarski in družbeni razvoj pripeljal do velikih sprememb v življenju družin. Ostarele osebe, med njimi tudi mnogi stari starši, so se znašli na neke vrste »parkirnem prostoru«: nekateri so se zavedli, da so postali breme v družini, in raje živijo sami ali v domu za ostarele, skupaj s posledicami, ki jih prinašajo take izbire.

Naj stari starši postanejo živa prisotnost v družini, Cerkvi in družbi. Kar se tiče družine, stari starši ostajajo pričevalci povezanosti, temeljnih vrednot zvestobe in edinstvene ljubezni, ki rojeva vero in veselje do življenja. Vzgojna vloga starih staršev je vedno zelo pomembna, in še pomembnejša postane takrat, ko starši zaradi različnih razlogov ne morejo zagotoviti svoje ustrezne navzočnosti v življenju svojih otrok.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Povej naprej.