Papež spomnil na Svetovni dan starih staršev in ostarelih

Objavljeno: 26. 07. 2021

|

Kategorije: Vera

Papež spomnil na <strong>Svetovni dan starih staršev</strong> in <EM>ostarelih</EM>

Po molitvi Angel Gospodov in blagoslovu je sveti oče spomnil, da danes obhajamo Prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih. Nadalje je papež molil za žrtve neurja v mestu Zhengzhou na Kitajskem ter spomnil, da so se v petek v Tokiu začele 32. olimpijske igre.

Prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih

Dragi bratje in sestre. Pravkar smo obhajali bogoslužje na Prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih. Aplavz vsem starim staršem, vsem! Stari starši in vnuki, mladi in ostareli so skupaj razodevali najlepši obraz Cerkve ter pokazali na zavezo med generacijami. Vabim k obhajanju tega dneva v vsaki skupnosti ter da greste in poiščete stare starše in ostarele, tiste, ki so najbolj osamljeni ter jim ponesete moje sporočilo, ki ga navdihuje Jezusova obljuba: »Jaz sem s teboj vse dni«. Gospoda prosim, da bi ta praznik pomagal nam, ki smo že v letih, odgovoriti na njegov klic v tem obdobju življenja in pokazati družbi vrednost navzočnosti starih staršev in ostarelih, še zlasti v tej kulturi odmetavanja. Stari starši potrebujejo mlade, mladi pa potrebujejo stare starše. Morajo se pogovarjati, morajo se srečati. Stari starši imajo življenjski sok zgodovine, ki se dviguje in daje moč drevesu, ki raste.

Na misel mi pride, mislim, da sem že enkrat to navajal, odlomek pesnika: Vse to, kar je na drevesu zeleno, prihaja od tega, kar je pod zemljo. Brez dialoga med mladimi in starimi starši zgodovina ne bo šla naprej, življenje ne bo šlo naprej. Potrebno je spet začeti s tem, saj je kot izziv za našo kulturo. Stari starši imajo pravico sanjati, ko gledajo mlade, mladi pa imajo pravico in pogum prerokovanja, ko prejemajo življenjski sok od starih staršev. Prosim vas, storite to. Stari starši in mladi srečajte se in pogovarjajte se. To bo osrečilo vse.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.