Spletno predavanje ob dnevu starih staršev: Sanje, spomin in duhovno zorenje

Objavljeno: 26. 07. 2021

|

Kategorije: Gradiva

<strong>Spletno predavanje</strong> ob dnevu starih staršev: <EM>Sanje, spomin in duhovno zorenje</EM>

Dragi bratje in sestre, dragi stari starši, starejši ljudje, dragi svojci, njihovi sinovi in hčere, vnuki, duhovniki, redovniki in redovnice ter sploh vsi, ki prihajate v stik s starejšimi,

V torek, 27. julija 2021, ob 17. uri bo ob 1. svetovnem dnevu starih staršev in starejših ljudi v sodelovanju s Kategorialno pastoralo pri SŠK potekalo spletno predavanje prof. Jožeta Ramovša, gerontologa in dolgoletnega učenca prof. Antona Trstenjaka, z naslovom Sanje, spomin in duhovno zorenje.

Slovenija, Evropa in tudi ostali svet se ob podaljševanju življenjske dobe ter manjši rodnosti vse hitreje starajo. Čudovito je, da nam je znanstven napredek omogočil, da živimo dlje, vendar kakovostno staranje, ki se v mnogo pogledih začne že z našim rojstvom, in lepo sožitje med generacijami nista nekaj samoumevnega. Pomen starosti in medgeneracijske povezanosti prepoznava tudi Cerkev. Papež Frančišek je tako januarja letos razglasil, da bo na četrto nedeljo v juliju vsako leto Cerkev obhajala svetovni dan starih staršev in starejših ljudi.

Prof. Ramovš se že dolga leta ukvarja s temami kakovostnega staranja in dobrih medgeneracijskih odnosov. Njegova bibliografija šteje nad 1300 del, kakovostno staranje in lepo sodelovanje med generacijami pa se v njej pojavljajo pogosto, z različnimi poudarki in odtenki. V zadnjih letih je veliko spoznanj strnil v dve bogati deli: Kakovostna starost in Sožitje v družini. Tokratno predavanje  z naslovom Sanje, spomin in duhovno zorenje je sad tega znanja in premišljevanja sporočila papeža Frančiška za 1. svetovni dan starih staršev in starejših. V njem bo prof. Ramovš spregovoril o treh stebrih iz papeževega pisma, ki nosijo most sožitja med starejšimi in mlajšimi: sanje, spomin in molitev. Ti trije stebri držijo tudi trden smisel starosti. So skupna duhovna osnova kakovostnega staranja vernih in neverujočih. Lepo vabljeni, da se spletnega predavanja udeležite in povabite še koga!

Povezava do dogodka je: https://zoom.us/j/93644250837?pwd=eVFnbERuK3pvNzlQdGpqa2VVT29SQT09

Kljub temu, da imate pred seboj direktno povezavo, boste sodelavcem Inštituta zelo pomagali pri organizaciji, če jim na [email protected] sporočite, da se boste predavanja udeležili.

Na Inštitutu Antona Trstenjaka se trudijo, da tehnika ne bi bila ovira. Če še kdo potrebuje tehnično pomoč, ni siguren, ali se bo znal povezati in ali mu vse dela, je lepo vabljen, da se jim na povezavi pridruži pol ure prej in boste skupaj poiskali rešitev. V tem času bodo dosegljivi tudi na 064/299-599.

Predavanje lahko poslušate tudi preko svojega telefona. Za vse informacije in sporočila so vam na voljo na [email protected].

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Inštitut Antona Trstenjaka

Obj.: M. B.

Povej naprej.