Vabilo k vpisu v študijski program Duhovno izpopolnjevanje na Teološki fakulteti UL

Objavljeno: 29. 07. 2021

|

Kategorije: Gradiva

Vabilo k vpisu v <strong>študijski program Duhovno izpopolnjevanje</strong> na <em>Teološki fakulteti UL</em>

Duhovno izpopolnjevanje je celostni študij za osebnostno in duhovno zorenje. Usposablja tudi za spremljanje drugih (posameznikov in skupin) na njihovi poti duhovnega življenja. Poteka dve leti ob sredah od 16.30 do 20.45. Več informacij najdete na spletni strani Teološke fakultete ali blogu Duhovno izpopolnjevanje ali [email protected]. Vpis je do 15. septembra 2021 preko spleta. Študij se začne prvo sredo v oktobru 2021.

Študij je zastavljen celostno. Obsega deset predmetov (40 ECTS), ki jih izvaja petnajst profesoric in profesorjev Teološke fakultete. V vsakem študijskem letu sta po dogovoru z udeleženci dva duhovna vikenda. Program se izvaja na Teološki fakulteti v Ljubljani, Poljanska cesta 4.

Vsako leto je vpisanih od deset do petnajst slušateljev, med katerimi so laiki (poročeni, samski, ovdoveli, ločeni, sodelavci v župniji ali katehistinje/katehisti, člani različnih duhovnih skupin …), duhovniki ter redovniki in redovnice. Program ne omogoča le osebnega študija, temveč tudi izkustva, kako velik Božji dar za vsakega je občestvo v Kristusovem Duhu.

Program se izvaja že enajst let. Kaj vse so udeleženci doživeli in pridobili, si lahko preberete med odmevi na spletni strani Duhovno izpopolnjevanje. Prilagamo vam štiri odmeve.

 

»Ta program je premišljeno zastavljen, da bi vsakdo lahko našel nekaj zase. Udeleženci smo si zelo različni, toda Sveti Duh nas povezuje v skupnost, ki brez njegove povezovalne moči ne bi bila mogoča. In še tam, kjer si prepričan, da to pa res ne bo zame, se Gospod skloni in nakloni dar, ki preseneti, saj je Bog presenečenj. Tudi sodelujoči predavatelji in gostujoči povabljenci so strokovnjaki, ki s svojo zavzetostjo dajo programu svoj pečat.« (Meta Fajdiga, žena, mati in zdravnica)

»Študij me je spomnil na to, kar je bistveno v življenju in kar mi je v zadnjih letih počasi polzelo iz zavesti, to je ozaveščanje svojih odločitev in dejanj v odnosu do Boga in ne v odnosu do lastne sebičnosti. Samoprevara, ki te zapelje v laž, da zmoreš vse in da si lahko postrežeš z vsem, kar ti svet ponuja, ne da bi za to izkusil negativne posledice, lahko sproži težko eksistencialno krizo. Zame je bil izhod v posegu Božje milosti, ki me je pripeljala na ta študij in ga primerjam s situacijo, ki jo opisuje Pavel, ko pravi ‘na neprehodni poti smo, vendar ne brez izhoda’ (2 Kor 4,8). Izhod iz zaprtosti vase in v lastno sebičnost je v zavedanju resničnosti duhovne razsežnosti bivanja in v zavedanju realnosti odnosa z Bogom. Študij je bil nujni prvi korak v pravo smer in v spoznanje, da je življenje duhovni boj, zato je potrebno biti nanj pripravljen, da bi mogli razločevati, kaj nas približuje in kaj oddaljuje od cilja, to pa je polnost življenja v Bogu.

Ne vem, komu ga ne bi priporočila, ker ponuja toliko odličnih teoloških, psiholoških in duhovnih vsebin, praktičnih molitvenih vaj, možnosti za pogovore, spodbuja k refleksijam in pisanju, daje možnosti za oblikovanje globljih odnosov, za občestvo v Svetem Duhu in vse to so pristna hrepenenja tolikih človeških src. Študij je lahko spodbuda za izhod iz duhovnega mrtvila, ki se lahko pojavi v srednjih letih (kriza srednjih let), ko se človek zapre v nek ustaljen krog odnosov ali celo ostane brez teh odnosov. Vera ne pade z neba kot meteorit, temveč se oblikuje po odnosih in prav te potrebujemo, da ostanemo ljudje in se ne spremenimo v brezčutne robote.« (Lucija Pavlovič, samska, teologinja, dela na področju kulture)

»Duhovno izpopolnjevanje je najprej osebna duhovna rast, tako na duhovni kot tudi na telesni ravni. V odnosih z drugimi je tudi osvobajanje raznih predsodkov. V odnosu do sebe je ta program priložnost, da se zaveš svojega duhovnega sveta in Božjega delovanja. Program spodbuja branje člankov in pisanje krajših nalog, kar omogoča še večjo ustvarjalnost in kreativnost. V dvoletnem programu so tudi intenzivne vaje in delavnice, kar še dodatno gradi medsebojno povezanost slušateljev. Program je tudi omogočil biti duhovno spremljan in biti drugemu duhovni spremljevalec.

Ta program bi priporočil tako duhovnikom, redovnikom, redovnicam kot tudi laikom. Skratka namenjen je vsem, ki bi si želeli ‘odriniti na globoko’, pa tudi tistim, ki iščejo svojo duhovno identiteto. Program ni namenjen samo vernim, temveč tudi nevernim. Prav tako ni namenjen samo tistim, ki so duhovno zreli, temveč tudi tistim, ki so prav na začetku. Ob medsebojni izmenjavi slušateljev in predavateljev lahko duhovno napreduje vsak, ki si tega želi. Ne bojte se dveh let predavanj in poglabljanj, ker vam bo koristilo. Meni je zelo hitro minilo.« (Janez Kavčič, župnik v Šmarju pri Kopru)

»To je program, ob katerem lahko zoriš. Vodi te do spoznanja o napačnih predstavah o sebi in Bogu in ti zjasni pogled na (Ž)življenje. Naučiš se prisluhniti vodstvu Svetega Duha. Potem lahko živiš veliko bolj veselo! Neverjetno je, da sem z obiskom programa duhovnega izpopolnjevanja toliko časa odlašal. Nikar ne odlašaj tako dolgo, kot sem jaz! Program priporočam tudi poročenim, saj bogati zorenje in je dobra popotnica v zrela leta.« (Blaž Knez, mož, oče in zobozdravnik)

Naj vas Sveti Duh vodi pri razločevanju in odločanju za vpis v študijski program.

 


Vir: p. Ivan Platovnjak, skrbnik študijskega programa

Foto: duhovnoizpopolnjevanje.si

Obj.: M. B.

Povej naprej.