Sporočilo svetega očeta Frančiška udeležencem Festivala mladih Medžugorje

Objavljeno: 03. 08. 2021

|

Kategorije: Mladi, Uredniški izbor

<strong>Sporočilo</strong> svetega očeta Frančiška<em> udeležencem Festivala mladih Medžugorje</em>

Papež Frančišek je poslal sporočilo udeležencem Festivala mladih Medžugorje, ki od  1. do 6. avgusta 2021 poteka v Medžugorju pod geslom: »Učitelj, kaj naj dobrega storim, da prejmem večno življenje?«

 

Sporočilo svetega očeta udeležencem Festivala mladih Medžugorje, ki poteka od 1. do 6. avgusta 2021

Predragi!

Festival mladih je intenziven teden molitve in srečanja z Jezusom Kristusom, zlasti v njegovi živi besedi, v evharistiji, v češčenju in v zakramentu sprave. Ta dogodek – o tem govori izkustvo mnogih – ima moč, da nas spodbudi na pot k Gospodu. Prav to je prvi korak, ki ga je naredil tudi »bogati mladenič«, o katerem govorijo sinoptični evangeliji (prim. Mt 19,16-22; Mr 10,17-22; Lk 18,18-23), ki se je podal na pot, celo tekel je naproti Gospodu, poln poleta in želje, da bi našel Učitelja in da bi podedoval večno življenje, se pravi srečo. Vodilna beseda letošnjega Festivala je prav vprašanje, ki ga je ta mladenič namenil Jezusu: »Učitelj, kaj naj dobrega storim, da prejmem večno življenje?« Gre za besedo, ki nas postavi pred Gospoda; in On usmeri svoj pogled v nas, nas vzljubi in povabi: »Pridi! Hodi za menoj!« (Mt 19,21).

Evangelij nam ne pove imena tega mladeniča in to nakazuje, da bi lahko predstavljal vsakega izmed nas. Poleg tega, da ima veliko premoženje, se zdi, da je tudi dobro vzgojen in izobražen ter da ga spodbuja zdrav nemir, ki ga žene, da išče pravo srečo, življenje v polnosti. Zato se odpravi na pot, da bi srečal uglednega, verodostojnega in zaupanja vrednega vodnika. Takšno osebnost je našel v Jezusu Kristusu in zato ga je vprašal: »Dobri učitelj, kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?« (Mr 10,17). Vendar mladenič misli na dobro, ki bi ga lahko osvojil s svojimi močmi. Gospod mu odgovori z drugim vprašanjem: »Kaj mi praviš, da sem dober? Nihče ni dober, razen enega, Boga!« (v. 18). Tako ga Jezus usmeri na Boga, ki je edino in najvišje Dobro, od katerega prihaja vsako drugo dobro.

Da bi mu pomagal pristopiti k viru dobrega in prave sreče, mu je Jezus pokazal prvi korak, ki ga mora narediti, to je, da se nauči delati dobro bližnjemu: »Če hočeš priti v življenje, se drži zapovedi« (Mt 19,17). Jezus ga vrne v zemeljsko življenje in mu pokaže pot do podedovanja večnega življenja, to je konkretna ljubezen do bližnjega. Mladenič pa mu odgovori, da je to vedno delal in da se zaveda, da spolnjevanje zapovedi ni dovolj, da bi bili srečni. Tedaj se je Jezus ozrl nanj s pogledom, polnim ljubezni.  Pravzaprav je prepoznal željo po polnosti, ki jo mladenič nosi v srcu, in njegov koristen nemir, ki ga priganja k iskanju; zato je do njega začutil nežnost in naklonjenost.

Jezus pa tudi razume, kaj je šibka točka njegovega sogovornika: preveč je navezan na veliko materialnih dobrih, ki jih poseduje. Zato mu Gospod predlaga drugi korak, ki ga mora narediti, in sicer preiti od logike »zaslug« k logiki daru: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš in imel boš zaklad v nebesih« (Mt 19,21). Jezus zamenja pogled: povabi ga, naj ne misli na to, da bi si zagotovil onstranstvo, ampak naj vse da v zemeljsko življenje in tako posnema Gospoda. To je klic k nadaljnjemu zorenju, k prehodu od spoštovanih predpisov za doseganje nagrade k zastonjski in popolni ljubezni. Jezus od njega zahteva, naj zapusti to, kar obremenjuje srce in ovira ljubezen. Jezusov predlog ni toliko človek, ki se odpove vsemu, ampak svoboden in z odnosi bogat človek. Če je srce prenatrpano z dobrinami, Gospod in bližnji postaneta samo stvari med drugimi stvarmi. Če imamo preveč in če hočemo preveč, to zaduši naše srce in nas naredi nesrečne, nesposobne ljubiti.

Končno Jezus predloži tretji korak, korak hoje za njim: »Pridi! Hodi za menoj!« »Hoditi za Kristusom ni zunanje posnemanje, ker se dotika človeka v njegovi globoki notranjosti. Biti Jezusovi učenci pomeni biti podobni Njemu« (Benedikt XVI., okrožnica Veritatis splendor, 21). V zameno bomo dobili bogato in srečno življenje, polno obrazov tolikih bratov in sester, očetov in mater in otrok … (prim. Mt 19,29). Hoja za Kristusom ni izguba, ampak neprecenljiv dobiček, medtem ko odpoved zadeva oviro, ki preprečuje pot. Bogati mladenič pa ima srce razdeljeno med dva gospodarja: Boga in denar. Zaradi strahu pred tveganjem in pred izgubo svojih dobrin se žalosten vrne domov: »Ta beseda ga je potrla in je žalosten odšel« (Mr 10,22). Brez omahovanja je postavil odločilno vprašanje, ni pa našel poguma, da bi sprejel odgovor, ki ga vabi, naj se »odveže« od samega sebe in od bogastva, da bi se združil s Kristusom, da bi hodil z Njim in odkril pravo srečo.

Prijatelji, tudi vsakemu izmed vas Jezus pravi: »Vstani! Hodi za menoj!« Bodite pogumni, da boste svojo mladost živeli tako, da se boste zaupali v Gospoda in se podali na pot z Njim. Pustite, da vas osvoji njegov pogled ljubezni, ki nas osvobaja zapeljivosti malikov, lažnega bogastva, ki obljublja življenje, a preskrbi smrt. Ne bojte se sprejeti Kristusove besede in njegovega klica. Ne obupajte kakor bogati mladenič iz evangelija; namesto tega usmerite svoj pogled na Marijo, veliko vzornico hoje za Kristusom, in se zaupajte njej, ki je s svojim »tukaj sem« brez zadržkov odgovorila na Gospodov klic. Njeno življenje je popolna podaritev sebe od oznanjenja do Kalvarije, kjer je postala naša Mati. Glejmo na Marijo, da bomo našli moč in dobili milost, ki nam omogoča izreči naš »tukaj sem« Gospodu. Glejmo na Marijo, da bomo spremenili svoje življenje v dar za druge. S svojim zanimanjem za zaročenca v Kani nas uči pozornosti do drugih. S svojim življenjem nam kaže, da je v Božji volji naše veselje; da je ni lahko sprejemati in jo živeti, vendar nas osrečuje. »Veselje evangelija napolnjuje srce in celotno življenje ljudi, ki se srečajo z Jezusom; ljudi, ki dovolijo, da jih odreši greha, žalosti, notranje praznine, osamljenosti. Z Jezusom Kristusom se vedno rojeva in oživlja veselje« (Apostolska spodbuda Evangelii gaudium, 1).

Dragi mladi, na vaši poti z Gospodom Jezusom, ki jo spodbuja tudi ta Festival, vas vse zaupam priprošnji blažene Device Marije, naše nebeške Matere, ko kličem luč in moč Svetega Duha. Pogled Boga, ki vas osebno ljubi, naj vas spremlja vsak dan, da boste v odnosih z drugimi mogli biti priče novega življenja, ki ste ga dobili v dar. Za to prosim in vas blagoslavljam, pa tudi vas prosim, da molite zame.

Rim, sv. Janez v Lateranu, 29. junija 2021

FRANČIŠEK

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B

Povej naprej.