Nobelova nagrajenka za fiziko Donna Strickland članica Papeške akademije znanosti

Objavljeno: 04. 08. 2021

|

Kategorije: Vera

<strong>Nobelova nagrajenka za fiziko</strong> Donna Strickland <em>članica Papeške akademije znanosti</em>

Sveti oče je za članico Papeške akademije znanosti imenoval 62-letno znanstvenico, profesorico optične fizike na Oddelku za fiziko in astronomijo Univerze Waterloo v Kanadi. Prestižno odlikovanje je prejela leta 2018 skupaj s profesorjem Gerardom Mouroujem za iznajdbo metode za proizvajanje visokointenzivnih, ultrakratkih optičnih pulzov. Je tretja ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za fiziko.

Stricklandova se je rodila 27. maja 1959 v Guelphu, diplomirala je na Univerzi McMaster v Hamiltonu (Kanada), doktorat iz fizike, s specializacijo na področju optike, pa je končala na Univerzi Rochester v Združenih državah Amerike.

Razvoj metode, ki se danes redno uporablja pri operacijah

Skupaj s profesorjem Gerardom Mouroujem je leta 1985 razvila metodo za proizvajanje ultrakratkih in visokointenzivnih optičnih pulzov z laserji, ki se vsako leto po vsem svetu uporabljajo pri milijonih korektivnih operacijah oči, posebej v primeru kratkovidnosti. Kakor je bilo zapisano v obrazložitvi Nobelove nagrade, sta znanstvenika zaslužna za odkritje metode za »proizvajanje najkrajših in najintenzivnejših laserskih pulzov, ki jih je ustvarilo človeštvo«. Le-ta je omogočila načrtovanje »naprednih natančnih instrumentov, ki odpirajo vrata novim področjem raziskovanja ter številnim aplikacijam na področju medicine in industrije.«

Tretja ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za fiziko

Donna Strickland je šele tretja ženska, ki je prejela odlikovanje Švedske akademije za fiziko: prva je bila Marie Curie (1903) za raziskovanje na področju radioaktivnosti, druga pa ameriška znanstvenica nemških korenin Maria Goeppert Mayer (1963), ki je bila nagrajena za odkritja glede zgradbe jedrske lupine.

Delo v Kanadi in ZDA

Trenutno je Donna Theo Strickland profesorica optične fizike na Oddelku za fiziko in astronomijo Univerze Waterloo v Kanadi, kjer nadaljuje z raziskovanjem ultrahitrih, kratkih in visokointenzivnih laserskih tehnik. Je tudi članica The Optical Society – med letoma 2011 in 2013 je bila podpredsednica, od leta 2013 pa predsednica. Prav tako je članica Nacionalne akademije znanosti Združenih držav Amerike. Stricklandova je bila »vedno zelo dobra v matematiki in fiziki« in se je rada igrala z laserji, zato je s tem nadaljevala in »ni poslušala nič drugega«. Opisujejo jo kot pozitivno žensko, ki je polna energije. Dejala je, da je bila v mladosti v dvomu, če naj se posveti inženirstvu ali fiziki, ki je po njenih besedah morda bolj »zabavna«. Magisterij s področja laserjev in elektro-optike jo je prepričal, da je leta 1976 nadaljevala po poti fizike. Tedaj si je rekla, da je to področje lepo in ga želi zato študirati. Čez manj kot deset let je prišla do revolucionarnih odkritij.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.