Arheologi našli sledove potresa iz časa preroka Amosa

Objavljeno: 13. 08. 2021

|

Kategorije: Zanimivosti

Arheologi našli <strong>sledove potresa</strong> <em>iz časa preroka Amosa </em>

Arheologi so v Jeruzalemu našli dokaze o potresu, ki ga omenja svetopisemski prerok Amos, ki je živel v osmem stoletju pr. Kr.

Med izkopavanji v okrožju Silwan v bližini tako imenovanega Davidovega mesta so pod podrtimi stenami pod večstoletno plastjo smeti naleteli na zlomljeno keramiko, oljne svetilke, vrče za shranjevanje in kuhalne posode. Na najdbah pa ni sledov ognja.

Raziskovalca Joe Uziel in Ortal Chalaf sta v izraelskih medijih izrazila domnevo, da so bili predmeti uničeni v potresu, sledove katerega so odkrili tudi pri drugih izkopavanjih v Jeruzalemu, na različnih področjih Izraela in tudi pri vrtanju na dnu Mrtvega morja. V dokaz navajata, da plast uničenja ne vsebuje pepela, kar bi bilo značilno za stavbo, uničeno v požaru. Po mnenju znanstvenikov je bilo območje opuščeno po času prvega templja iz petega stoletja pred našim štetjem.

Potres omenja prvo poglavje Amosove knjige. Prerok namreč kot začetek svojega poslanstva označuje obdobje ” v dneh Uzíja, Judovega kralja, in v dneh Jerobeáma, Joáševega sina, Izraelovega kralja, dve leti pred potresom” (Am 1,1). Jeroboam II. je vladal severnemu izraelskemu kraljestvu med letoma 786 in 746 pr. Kr. Pastir in pridelovalec murv, prerok Amos, je v božjem imenu ljudstvo svaril zaradi neupoštevana božjih zapovedi in družbene nepravičnosti v času pred grožnjo Asircev, ki so premagali na severu leta 722.

 


Povzeto po: Kathpress

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.