Ponedeljek, 16. avgust: Bogati mladenič

Objavljeno: 16. 08. 2021

|

Ponedeljek, 16. avgust: Bogati mladenič

Pripoved opisuje kako Kristus prekine svojo pot, da bi odgovoril na vprašanje svojega mladega sogovornika. S tem mu pokaže, kako je dragocen zanj.

Sveti Marko, ki tudi govori o tem srečanju  poudari, kako se je “Jezus ozrl vanj, ga vzljubil” . V Gospodovem pogledu je središče tega posebnega srečanja. Gre za izkustvo, da nas Jezus ljubi osebno, in to vse mlade ali stare, revne ali bogate. Ljubi nas, tudi kadar mu obrnemo hrbet.

Zavest, da nas Jezus  ljubi  in to vsakega in vedno, je trdna oporna točka za vse naše življenje  in nam omogoča, da premagamo vse preizkušnje. In potem v tej zavesti ljubezni lahko pričujemo o njem. Če se zares srečamo z Jezusovim ljubečim pogledom, potem ne moremo drugače, kot da pričujemo o njem tistim, ki se z njim še niso srečali.

Bogati mladenič je Jezusa vprašal: “Kaj naj storim?”. To vprašanje nakazuje, da  je zelo pomembno odkrivanje darov, ki nam jih je dal Bog, pa tudi naših odgovornosti. Čas je, da odkrivamo pristen smisel življenja in se vprašujemo: “Ali sem zadovoljen s svojim življenjem? Mi morda kaj manjka?”

Kot mladenič iz evangelija morda tudi mi doživljamo obdobja nestabilnosti, zmede in trpljenja, zaradi česar hrepenimo po nadpovprečnem življenju in se sprašujemo: kakšno naj bi pravzaprav bilo uspešno življenje? Kaj moram storiti? Kakšen naj bi bil moj življenjski načrt? “Kaj naj storim, da bi moje življenje imelo polno vrednost in smisel!”.

Ne bojmo se soočiti s temi vprašanji! Taka vprašanja odražajo velike želje, ki jih nosimo v srcu. Zato jim je treba prisluhniti, saj zahtevajo poglobljene odgovore, ki bi zadovoljili pristna pričakovanja po življenju in sreči.

Če hočemo odkriti življenje, ki nas bo popolnoma osrečilo, prisluhnimo Bogu, ki ima svoj načrt ljubezni za vsakega izmed nas. Z zaupanjem ga vprašajmo: “Gospod, kakšen je tvoj načrt kot Stvarnika in Očeta za moje življenje v tem trenutku? Kakšna je tvoja volja? Želim jo izpolniti”.

Jezus vabi bogatega mladeniča, naj se poda daleč onkraj zadovoljevanja svojih želja in osebnih načrtov in mu predlaga: “Pridi in hodi za menoj!”. Krščanska poklicanost izvira iz Gospodovega ljubečega predloga in se lahko uresničuje samo z ljubečim odgovorom.

S krstom namreč vsakega izmed nas kliče k posnemanju s konkretnimi dejanji, k ljubezni do njega pred vsemi drugimi stvarmi in k službi bratom. Bogati mladenič, žal, ni sprejel Jezusovega povabila in je žalosten odšel. Ni našel poguma, da bi se ločil od gmotnih dobrin in našel večje dobro, ki ga je predlagal Jezus.

Žalost bogatega mladeniča v evangeliju je enaka tisti, ki se rojeva v srcu vsakogar, kadar nima poguma za hojo za Kristusom, za pravilno odločitev. Toda nikoli ni prepozno za odgovor!

Jezus se nikoli ne utrudi pri ljubečem oziranju in klicanju novih učencev, nekaterim pa predlaga tudi najbolj radikalno odločitev.

Koliko mladih v srcu čuti ta klic, da se približa Jezusu. Navdušeni so. Želijo mu slediti. A niso ravno pogumni. In tisto veselje postane žalost. Mladenič v današnjem evangeliju je zelo dober in obenem zelo nesrečen. In danes je mnogo takšnih mladih. In zato je treba k Bogu moliti z gorečo molitvijo: Pomagaj, Gospod, tem mladim, da bodo svobodni in ne sužnji, da bodo imeli srce samo zate! Tako bo Gospodov klic lahko prišel in obrodil sadove. To je molitev za duhovne poklice. In moliti moramo veliko. Duhovni poklici so. Pomagati moramo, da bodo rasli, da bo Gospod lahko vstopil v ta srca in dal to neizrekljivo in častitljivo veselje, ki ga ima vsak, ki od blizu sledi Jezusu.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

 

 

Povej naprej.