Šestnajst let od smrti brata Rogerja

Objavljeno: 17. 08. 2021

|

Kategorije: Vera

<strong>Šestnajst let</strong> od smrti <em>brata Rogerja </em>

Pred šestnajstimi leti je med običajno večerno molitvijo neka ženska napadla in do smrti zabodla brata Rogerja, ustanovitelja skupnosti Taizé. Letos, prav tako v Franciji, je prišlo do še enega uboja. 9. avgusta je moški ubil duhovnika Oliviera Maireja.

Bil je 16. avgust 2005, ko je 90-letnega brata Rogerja, ustanovitelja in priorja ekumenske skupnosti Taizé, med večernicami v cerkvi sprave in v navzočnosti 2500 mladih do smrti zabodla ženska z duševnimi motnjami. Njegove dediščine in duhovnega izročila se člani skupnosti še posebej spominjajo ob obletnici smrti. Letos so jo povezali s spominom na  prve tovariše, skupaj s katerimi je Roger začel skupnost.

Spomin na Rogerja in njegove prve tovariše

Brat Marek je za Vatican News dejal, da zaupanje vedno ostaja. »Roger ostaja temeljna točka za naše življenje. Njegov naslednik nas pogosto spominja na to, kaj je bilo pomembno na začetku skupnosti. V težkem obdobju zaprtja lansko pomlad smo premišljevali o pravilu, ki ga je napisal za skupnost.« To pomeni utelesiti izvornega duha, začetke sprejeti za svoje in jih vsak dan udejanjati, ponovno zaživeti lepoto tiste utopije, ki si je utrla pot in pritegnila duše, ki so iskale Boga; pomeni deliti evangelij in bratstvo. Gre za vračanje k intuiciji, ki ji je skozi čas sledilo na tisoče mladih in starih v želji po pristnem srečanju, po krščanskem veselju brez filtrov, brez ovir in brez etiket.

Tragična podobnost: umor Oliviera Maireja

Obletnica tragične smrti brata Rogerja letos mineva le nekaj dni po še enem umoru: 9. avgusta je bil v francoskem kraju Saint-Laurent-sur-Sèvre ubit duhovnik Olivier Maire, provincialni predstojnik kongregacije misijonarjev montfortancev. Storilec je bil moški z duševnimi motnjami, ki ga je skupnost vzela v oskrbo. Bil je pod nadzorom zaradi požara, ki ga je pred letom dni podtaknil v katedrali v Nantesu. Nehote se zastavi vprašanje, ali je primerno vztrajati pri gostoljubnem sprejemanju vseh, kar je že od nekdaj značilnost taizéjske skupnosti in je prav tako lastno duhovnosti montfortancev.

Tveganje v sprejemanju, vztrajnost v zaupanju

»Pomembno je tudi zaupanje. Tega nas je učil brat Roger. Zaupanje, ki ne temelji na naši lastni gotovosti ali učinkovitosti, ampak na zaupanju, ki ga Bog polaga v človeka,« je poudaril brat Marek in spomnil, kako močan je bil brat Roger. »Bog ima zaupanje v človeka, zato lahko tvegamo pri sprejemanju,« je zatrdil in dodal, da bo v prihodnje treba upoštevati tudi nevarnosti. »Vedno smo sprejemali migrante in begunce. Ta izkušnja nas je naučila, da velika večina ljudi preprosto išče normalno življenje, mir, razmere, v katerih lahko razvijejo svoja pričakovanja in želje. Tako smo tukaj postavljeni v položaj, da pristopimo tudi k situacijam, kot je primer duhovnika Oliviera, ki je bil ubit pred nekaj dnevi,« je dejal Marek. »Ne bojimo se sprejemati. Trudimo se biti pozorni na vse, a evangelij nam pravi: Ne bojte se, jaz sem z vami.«

Upanje na evropsko srečanje v Torinu

Tradicionalno evropsko srečanje Taizéjske skupnosti, ki je bilo konec leta 2019 napovedano v Vroclavu in zaradi pandemije prestavljeno za eno leto, bo potekalo v italijanskem Torinu od torka, 28. decembra 2021, do sobote, 1. januarja 2022. Na spletni strani skupnosti je pojasnjeno, da zaradi še vedno nejasnih zdravstvenih razmer natančnega poteka srečanja še ni mogoče določiti. Kolikor bo mogoče, bodo mladi udeleženci nastanjeni pri družinah ali v skupnih prostorih (oratorijih in šolah). Opoldanska molitev bo potekala v cerkvah v središču mesta, večerna pa na sejmišču Lingotto. Dopoldanski program bo potekal v župnijah, popoldne pa bodo delavnice na različnih krajih po mestu. Nekatere dogodke, bo mogoče spremljati v živo, vse podrobnosti pa bodo objavljene po poletju. »Pripravljamo se že skoraj dve leti. Smo v stiku s škofijo. Upamo, da bodo letos mladi lahko prišli, vendar še ne vemo, koliko jih bo. Upamo, da se bomo videli, skupaj molili, iskali nove načine oznanjevanja evangelija in živeli kot prava človeška družina,« je sklenil brat Marek.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.