Sv. Kolumban: Ti, o Bog, si naše vse!

Objavljeno: 26. 08. 2021

|

Kategorije: Vera

Sv. Kolumban: <strong>Ti, o Bog</strong>, si <em>naše vse</em>!

Bratje, odzovimo se klicu Življenja, ki nas vabi k viru življenja, k studencu žive vode in k viru večnega življenja, svetlobe in luči. Od njega je vsa večna modrost, življenje in luč. Začetnik življenja je vir življenja, Stvarnik luči in svetlobe. Naj nas vidne lepote ne odvrnejo, da od njih ne bi dvignili pogleda v nebeške višine k viru luči in življenja, k studencu žive vode. Kot modre in premišljene ribe iščimo in pijmo živo vodo, ki teče v večno življenje.

Usmiljeni Bog in dobri Gospod; naj me pritegne ta studenec, da bi tudi jaz s tvojimi žejnimi pil živo vodo iz bogatega studenca in se veselil njegove neizrekljive prijetnosti, hrepenel kvišku in govoril: Kako prijeten je studenec žive vode, ki nikoli ne usahne, in ki njegova voda teče v večno življenje.

Ti, Gospod, si sam studenec, ki po tebi vse spet in spet hrepeni in vedno znova iz tebe črpa. Vedno nam daj, Gospod Kristus, to vodo, da bo še v nas izviral studenec žive vode, ki teče v večno življenje. Res, veliko prosim. Toda ti si kralj slave in znaš bogato deliti. Saj si veliko tudi obljubil. Nič ni večjega od tebe, ti si se nam dal in si se dal za nas.

Zato te prosimo, daj nam spoznati, kar ljubimo, ker samo tebe želimo dobiti. Saj si nam vse, življenje, luč, odrešenje, hrana, pijača, Bog. Navdihni, Jezus, naša srca s tako duhovno močjo, da nam boš dušo ranil z ljubeznijo do tebe in bo vsak od nas mogel iz dna duše zaklicati: Pokaži mi, koga ljubi moja duša, ker je vsa ranjena od ljubezni.

Hrepenim po tej rani, Gospod. Srečna duša, ranjena od ljubezni do tebe! Saj hrepeni po studencu, vsa žejna ga pije, z vsem hrepenenjem črpa iz njega, vedno bolj in bolj žejna ga pije; spet in spet z ljubeznijo išče to, kar jo rani in ozdravlja. Kristus, naš dobri odrešenik in zdravnik, rani s to zveličavno rano našo notranjost, Jezus, naš Bog in Gospod, ki si z Očetom in Svetim Duhom eden vekomaj. Amen.

 


Vir: Molitveno bogoslužje Cerkve (Iz Navodil sv. Kolumbana, opata, 13., o Kristusu, viru življenja, 2-3).

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.