Torek, 31. avgust: Oznanjati evangelij z oblastjo

Objavljeno: 30. 08. 2021

|

Torek, 31. avgust: Oznanjati evangelij z oblastjo

Kaj pomeni ‘z oblastjo’? Pomeni, da se je v Jezusovih človeških besedah čutila vsa moč Božje Besede, čutila se je oblast samega Boga. Ena od značilnosti Božje Besede je, da uresniči to, kar pravi. Božja Beseda je namreč skladna z njegovo voljo. Mi pa nasprotno pogosto izgovarjamo prazne, neutemeljene ali površne besede, besede, ki niso skladne z resnico. Božja Beseda pa je skladna z resnico ter povezana z njegovo voljo in stori to, kar pravi. In dejansko je Jezus potem, ko je pridigal, takoj pokazal svojo oblast tako, da je osvobodil moža navzočega v shodnici, ki je bil obseden z hudim duhom. Prav ta Kristusova božanska oblast je prebudila reakcijo satana, navzočega v tem človeku. Jezus je takoj prepoznal glas hudiča in mu je zapretil: »Umolkni in pojdi iz njega!«  Jezus je samo z močjo svoje besede osvobodil človeka hudega duha. Ponovno so bili navzoči začudeni. Božja Beseda v nas prebudi čudenje. Da to moč ima, da se začudimo.

Evangelij je beseda življenja, ki ne zatira ljudi, nasprotno, osvobaja tiste, ki so sužnji hudobnih duhov tega sveta, bodisi duha nečimrnosti, navezanosti na denar, ošabnosti, čutnosti… Evangelij spreminja srce. Evangelij spremeni življenje, preoblikuje nagnjenja k hudemu v dobre namene. Evangelij je sposoben spremeniti ljudi. Zaradi tega imajo kristjani nalogo, da odrešujočo moč razširjajo vsepovsod in s tem postanejo misijonarji ter glasniki Božje Besede. K temu nas spodbuja sam današnji odlomek, ki se konča z misijonarsko odprtostjo in pravi: »In glas o njem«, glas o Jezusu, »se je takoj razširil po vsej okolici Galileje«. Nov nauk, ki ga je Jezus učil z oblastjo, je to, kar Cerkev, skupaj z učinkovitimi znamenji njegove navzočnosti prinaša svetu. Učenje z oblastjo ter osvobajajoče delovanje Božjega Sina, postanejo besede zveličanja in dejanja ljubezni misijonarske Cerkve.

Vedno si zapomnimo, da ima evangelij moč spremeniti življenje!

Kdo je danes uspešen? Tisti, ki je močan. Seveda ne toliko fizično, kot notranje. Da zdrži pritiske in jih morda celo vzame kot izziv. Da ohrani divjanju življenja navkljub mir v sebi in potrpežljivo dela, kar je dobro in lepo.

Kolikokrat smo žrtve nemoči, sploh naši odnosi. Ko nemo opazuješ drugega in si misliš, da dela narobe, da ti dela krivico, da bi moral vedeti, kaj hočeš, namesto, da bi spregovoril …

Jezus pa je poln moči. Mirne moči. Avtoritete. Hudi duhovi in zle ideje bežijo stran. In to velja še vedno.

Včasih lahko tudi jaz občutim, da me zlo vleče proč od Boga. Sveti Bog, ko me moč temnih sil zmoti in odvleče proč od tebe, bodi z mano in me pritegni bliže k sebi.

Jezus, od začetka svojega poslanstva izkazuje, kako je treba uporabljati dar moči: ne da bi gospodovali, temveč v ozdravljajočem služenju.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: M. T.

Obj.: M. B.

Povej naprej.