Sobota, 11. september: Hiša na skali

Objavljeno: 06. 09. 2021

|

Sobota, 11. september: Hiša na skali

Poslušati in udejanjati besede Gospoda je kot graditi hišo na skali. Jezus je farizeje grajal, da sicer poznajo zapovedi, vendar pa jih ne uresničujejo v svojih življenjih. So le lepe besede, ki brez udejanjanja ne le, da ničemur ne služijo, ampak tudi škodijo. Te besede nas ogoljufajo. Zaradi njih verjamemo, da je naša hiša lepa, a v resnici nima temeljev. Taka hiša ni zgrajena na skali.

Ta podoba skale se nanaša na Gospoda. To nam pove Izaija:  ‘Zaupajte v Gospoda za vedno! Kajti Gospod je večna skala!’ Skala je Jezus Kristus! Skala je Gospod! Beseda je učinkovita, daje življenje, lahko gre dalje, lahko prenaša vse napade, če ima ta beseda korenine v Jezusu Kristusu. Krščanska beseda, ki nima svojih vitalnih korenin v življenju Jezusa Kristusa, je krščanska beseda brez Kristusa! Neki angleški pisatelj je zatrjeval, da je herezija ‘resnica, beseda, ki je postala nora’. Kadar so torej krščanske besede brez Kristusa, začenjajo hoditi po poti norosti.

Zaradi te norosti človek postane nadut: Krščanska beseda brez Kristusa te pripelje do nečimrnosti, do gotovosti o samem sebi, nadutosti. Gospod takega človeka potolče. To je stalnica v zgodovini odrešenja. O tem nam govorita Ana, Samuelova mati, in Marija v Magnifikatu: Gospod potolče nečimrnost, nadutost tistih oseb, ki se imajo za skalo. Te osebe sledijo le neki besedi, ne Jezusu Kristusu. Lahko je to res krščanska beseda, a brez odnosa z Jezusom, brez molitve z Jezusom, brez služenja Jezusu, brez ljubezni do Jezusa. Danes nam Gospod torej govori, naj naše življenje gradimo na skali, na skali, ki je On sam.

Izprašajmo si vest, da bi razumeli, kakšne so naše besede. Ali so to besede, ki se imajo za močne in sposobne, da nam podarijo zveličanje? Ali pa so besede z Jezusom Kristusom? Kadar v krščanskih besedah ni Jezusa Kristusa, nas le-to med seboj ločuje in povzroča spore v Cerkvi. Zato prosimo Gospoda za milost, da bi nam pomagal v tej ponižnosti, ki jo moramo vedno imeti, da ne bi govorili krščanskih besed brez Jezusa Kristusa. S to ponižnostjo, ne moremo iti naprej z besedami, ki se imajo za močne in ki končajo v norosti nečimrnosti, v norosti nadutosti. Naj nam Gospod da to milost ponižnosti, da bi govorili besede z Jezusom Kristusom, utemeljene na Jezusu Kristusu!«

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: M. T.

Obj.: M. B.

Povej naprej.