Petek, 17. september: Žene skrbijo za Jezusa

Objavljeno: 13. 09. 2021

|

Petek, 17. september: Žene skrbijo za Jezusa

V evangelijih je največkrat rečeno kaj Jezus dela za ljudi: pridiga, zdravi, izganja demone. V tem odlomku pa vidimo ljudi, ki skrbijo za Jezusa iz svojega premoženja.

Jezus je na vrhuncu svoje dejavnosti. Učenci so ob njem. Spremljajo ga tudi nekatere žene, ki jih je ozdravil in mu od takrat pomagajo.

Skupaj z ženami se bom zavedal, da Jezus povsod prinaša osvoboditev od greha in zla, da nastajajo ob njem novi odnosi osvobajanja in služenja.

Kaj jaz lahko dam Jezusu? Ali si želim, da bi mu kaj podaril ali je v meni odpor in nezaupanje?

Žene iz odlomka skrbijo zanj iz hvaležnosti za to, kar je on storil zanje. Premislim, kaj vse je Gospod storil zame. Morda mu bom potem lažje odgovoril s svojim »premoženjem« (to kar sem in imam) v odnosu do bližnjih. Ljubim ga namreč lahko le tako, da ljubim tiste ljudi, ki so z menoj na življenjski poti, danes in tukaj. Ne včeraj ne jutri.

Žene so mu čudežno ozdravitev vračale z ljubeznijo in nesebično zvestobo ter ga skupaj z drugimi  spremljale, skrbele zanj in njegove učence. Niso pa samo skrbele za hrano in jim stregle, pač pa so bile tudi one deležne njegovega nauka, saj se Jezus ni prav nič oziral na predsodke tedanjega časa, da so žene manjvredna bitja. Nasprotno, vedno se je zavzemal zanje in branil njihovo dostojanstvo. Svojo predanost in zvestobo so mu na najlepši način pokazale prav v urah trpljenja in smrti, saj so ostale z njim do konca, tudi potem, ko so se učenci prestrašeni razbežali. Evangelisti med njimi vedno na prvem mestu omenjajo prav Marijo Magdaleno. Jezus ji je to njeno zvestobo poplačal na najlepši način: v velikonočnem jutru, ko je s tovarišicami zaskrbljena pohitela h grobu in tam jokala, se ji je prvi prikazal in razodel kot vstali Zveličar. Še več: naredil jo je za prvo pričo vstajenja in ji naročil, naj veselo novico sporoči učencem. Kar vidimo jo, kako je žarečega obraza, sijočih oči in urnih nog stekla v dvorano zadnje večerje, butnila v zaprta in zaklenjena vrata, jih odprla na stežaj in iz vsega grla vpila, prepevala to veselo novico vseh novic.

Gospod, reši me vsega, kar me ovira v tvoji službi. Prosim te za dar pozornosti, da bom pomagal ljudem.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.