Torek, 14. september: Povišanje svetega Križa

Objavljeno: 13. 09. 2021

|

Torek, 14. september: Povišanje svetega Križa

Glavna oseba današnje Božje besede je kača. Le-ta je prekanjena, je zapeljivka, ima sposobnost očarati. Sveto pismo nam pove tudi, da je lažnivka in da je zavistna. Prav zaradi zavisti hudiča – kače – je greh prišel na svet. Njegova sposobnost zapeljevanja nas uniči, da obljubi mnogo stvari, a ko pride ura plačila, plača slabo, je slab plačnik. Spomnimo se, kako se je Pavel jezil na Galačane: ‘Neumni Galačani, kdo vas je zapeljal? Vas, ki ste bili poklicani k svobodi, kdo vas je zapeljal?’ Pokvarila jih je kača.

To ni nekaj novega, ampak stvar, ki je bila v zavesti izraelskega ljudstva že prisotna. Mojzesu je Gospod naročil, naj napravi bronasto kačo. Kdor jo je pogledal, se je rešil. Gre za podobo, ki pa je tudi prerokba oziroma obljuba, katere ni lahko razumeti. Jezus sam je namreč Nikodemu razložil, da ‘kakor je Mojzes v puščavi povzdignil kačo, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje vanj, imel večno življenje’. Bronasta kača je bila torej podoba Jezusa, povzdignjenega na križu.

Toda zakaj je Gospod uporabil to tako zelo grdo podobo? Preprosto zato, ker je On prišel, da bi vzel nase vse naše grehe. On je tako postal največji grešnik, ne da bi storil en sam greh. Pavel nam pravi, da je ‘On postal greh za nas’. In to predstavlja podoba, da je postal kača. To je grdo, a On je postal greh, da bi rešil nas. Ta Jezusova pot je sporočilo današnjega besednega bogoslužja.

Bog je postal človek in je vzel nase greh. To skrivnost je Pavel razložil Filipljanom: ‘Čeprav je bil namreč v podobi Boga, se ni ljubosumno oklepal svoje enakosti z Bogom, ampak je sam sebe izpraznil tako, da je prevzel podobo služabnika in postal podoben ljudem. Sam sebe je ponižal tako, da je postal pokoren vse do smrti, in sicer smrti na križu.’ Jezus se je ponižal, za nas je postal greh, četudi sam greha ni poznal. To je skrivnost in zato lahko rečemo, da je ‘postal kakor kača’. Obstajajo lepe slike Jezusa na križu, čeprav je resničnost drugačna: njegovo telo je bilo povsem razparano, krvaveče zaradi naših grehov. To pot je prehodil, da bi premagal kačo na njenem področju. Gledati Jezusov križ -, toda ne tistih umetniških križev, lepo naslikanih – gledati resničnost, kar je bil križ v tistem času. In gledati njegovo pot Boga, ki se je izpraznil in se ponižal, da bi rešil nas; to je tudi pot kristjana. Če želi kristjan iti naprej po poti krščanskega življenja, se mora ponižati, kakor se je ponižal Jezus. To je pot ponižnosti, ki pomeni prenašati tudi ponižanja, kakor je to storil On.

Prosimo Marijo za milost, da bi jokali iz ljubezni, da bi jokali iz hvaležnosti, ker nas je naš Bog tako zelo ljubil, da je poslal svojega Sina, da se je izpraznil in se ponižal ter nas tako rešil.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povej naprej.