Papež: Sprejeti spremembe, pripraviti prihodnost, začeti s sedanjostjo

Objavljeno: 17. 09. 2021

|

Kategorije: Vera

Papež: <strong>Sprejeti spremembe,</strong> <em>pripraviti prihodnost, začeti s sedanjostjo</em>

Sveti oče se je sestal s člani združenj vernikov, cerkvenih gibanj in novih skupnosti, ki so se udeležili srečanja o odgovornem vodenju laičnih združenj. Izpostavil je njihovo poklicanost k služenju ter dejal, da graditi prihodnost ne pomeni zapustiti sedanjosti, ki jo živimo: nasprotno, prihodnost je treba pripravljati tukaj in zdaj.

Papež se je zbranim pri avdienci zahvalil za njihovo delo na različnih področjih, ki predstavljajo okolje njihovega apostolata in evangelizacije, predvsem v času pandemije: »Hvaležen sem vam, ker se niste ustavili: niste prenehali s svojo solidarnostjo, pomočjo in evangeljskim pričevanjem niti v najtežjih mesecih, ko je bilo zelo veliko okužb.«

Ne samo revščina drugih, ampak tudi naša lastna

Kot člani združenj vernikov, mednarodnih cerkvenih gibanj in drugih skupnosti imate »pravo cerkveno poslanstvo«. »S predanostjo si prizadevate živeti in uresničevati karizme, ki jih je Sveti Duh po ustanoviteljih podelil vsem članom vaših združenj v korist Cerkve ter številnih moških in žensk, ki jim namenjate svoj apostolat. Mislim predvsem na tiste, ki so na eksistencialnem obrobju naših družb in v svojem telesu doživljajo zapuščenost in osamljenost ter trpijo zaradi številnih materialnih stisk ter moralne in duhovne revščine. Vsem nam bo koristilo, če se bomo vsak dan spomnili ne le revščine drugih, ampak tudi in predvsem svoje lastne,« je dejal papež.

Znamenje vitalnosti Cerkve

Zbranim je dejal, da so »jasno znamenje vitalnosti Cerkve«. »Predstavljate misijonarsko silo in prisotnost preroštva, ki nam daje upanje za prihodnost. Tudi vi ste skupaj s pastirji in vsemi drugimi verniki laiki odgovorni za gradnjo prihodnosti svetega vernega Božjega ljudstva. A nikoli ne pozabite, da graditi prihodnost ne pomeni zapustiti sedanjosti, ki jo živimo! Nasprotno, prihodnost je treba pripravljati tukaj in zdaj, tako da se naučimo pošteno in pogumno poslušati in razločevati sedanji čas ter pripravljeni na stalno srečanje z Gospodom, na stalno osebno spreobrnjenje.« V nasprotnem primeru namreč tvegajo, da bodo živeli v »vzporednem svetu«, daleč od resničnih izzivov družbe, kulture in oseb, ki živijo poleg njih in pričakujejo njihovo krščansko pričevanje. »Pripadnost nekemu združenju, gibanju ali skupnosti, zlasti če se sklicujejo na karizmo, nas namreč ne sme zapreti v “železni sod”, nam dati občutka varnosti, kot da se ni treba odzivati na izzive in spremembe,« je dejal papež in izpostavil, da smo vsi kristjani »vedno v gibanju, vedno v spreobrnjenju, vedno v razločevanju«.

Tudi novosti se kmalu postarajo

Papež je opozoril na skušnjavo, ki se pogosto pojavlja pri novih kongregacijah in gibanjih, in to je: misliti, da so v Cerkvi »novost« in da zato ne potrebujejo sprememb, kar lahko postane »lažna varnost«. »Tudi novosti se kmalu postarajo! Zato je treba karizmo, ki ji pripadamo, vedno bolj poglabljati in skupaj razmišljati, kako bi jo utelešali v novih razmerah, v katerih živimo. Da bi to dosegli, se od nas zahtevata velika poslušnost in ponižnost, da bi prepoznali svoje meje in sprejeli spremembo zastarelih načinov delovanja in razmišljanja, metod apostolata, ki niso več učinkovite, ali oblik organizacije notranjega življenja, ki so se izkazale za neustrezne ali celo škodljive.«

Klic k služenju

V nadaljevanju je papež spregovoril o dekretu o mednarodnih združenj vernikov, ki je bil sprejet 11. junija 2021 in ki spodbuja ravno v to smer: »sprejeti nekatere spremembe in pripraviti prihodnost, začenši s sedanjostjo«. Razlog za dekret ni neka teorija, je pojasnil Frančišek, temveč »sama stvarnost zadnjih desetletij, ki nam je pokazala potrebo po spremembah, ki jih dekret zahteva«. Poudaril je, da »voditi pomeni služiti« ter opozoril na nevarnost »zlorabe oblasti«: »Vodstveni položaji, ki so vam zaupani v laičnih združenjih, ki jim pripadate, niso nič drugega kot klic k služenju.« Obstajata dve oviri, na kateri lahko kristjan naleti na svoji poti in ki mu preprečujeta, da bi postal pravi služabnik Boga in drugih. Prva je »želja po oblasti«, druga pa »nepoštenost«.

»Smo živi udje Cerkve in zato moramo zaupati Svetemu Duhu, ki deluje v življenju vsakega združenja, vsakega člana, deluje v vsakem od nas. Od tod tudi zaupanje v razločevanje karizem, ki je zaupano cerkvenim oblastem. Zavedajte se apostolske moči in preroškega daru, ki sta vam danes izročena na prenovljen način,« je še dejal papež.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.