Kardinal Omella: Papež nas uči, da sta teologija in pastorala povezani

Objavljeno: 23. 09. 2021

|

Kategorije: Vera

Kardinal Omella: Papež nas uči, da sta <strong>teologija in pastorala</strong> <em>povezani</em>

 Teologija ne more biti zgolj spekulativna. Potrebna je vizija vsakdanjega življenja, kjer Bog hodi sredi ljudi, je dejal barcelonski nadškof Omella ob izdaji zbornika »Frančišek, pastir in teolog«.

Pri vatikanski založbi je izšel zbornik z naslovom »Frančišek, pastir in teolog«. Vsebuje prispevke konference, ki je novembra 2019 potekala v Barceloni in obravnavala vprašanje odnosa med teologijo in pastoralo, med področjem premišljevanja in področjem delovanja, ki sta temelj učenja papeža Frančiška. Kot je dejal barcelonski nadškof, kardinal Juan-Josè Omella, ki je tudi predsednik Španske škofovske konference, je papež »človek, poln Duha« in zato tudi intuicije, zaradi česar »pastorala ni nekaj improviziranega«, »teologija pa ni sistem, ki bi bil zaprt vase ali popoln«. Na podlagi tega izhodišča zbornik prinaša razprave o različnih razsežnostih Cerkve in sodobne družbe.

Kardinal Omella je za Vatican News dejal, da pri papežu Frančišku lahko vidimo »tesno vez med teologijo in pastoralo, ki je značilna za njegovo služenje katoliški Cerkvi«. Lik tako teologa kot pastirja je sveti oče znal povezati, ko je bil še kardinal in je v Aparecidi leta 2007 v srečanju latinskoameriških škofov videl navzočnost Božjega ljudstva, pa vse do srečanja z mladimi na Slovaškem, ko je pozval k zakramentu spovedi, kjer nas Bog sprejema in varuje.

»Verjamem, da nas papež Frančišek uči, naj odpremo oči in globoko pogledamo na stvarnost sveta, saj je teolog tisti, ki nam nekako nadene očala vere, da bi videli, kaj živimo, razumeli, kako je to globoko ter nam pomaga odkriti navzočnost Boga, ki hodi s človekom.« Po Omellovih besedah je ravno to teologija, ki ni le nekaj spekulativnega, ampak: »pomeni dati vizijo vsakdanjemu življenju, problemom našega življenja, dati pogled vere ter videti in odkriti, kako Gospod hodi z nami in z nami gradi nov svet, svet upanja.«

Papež se nenehno sklicuje na »Božje ljudstvo«. Kot je pojasnil barcelonski nadškof, »se teologija pojavlja v preprostih ljudeh«, ko smo odprti za skrivnost Boga in živimo v Božji navzočnosti. »Ko živimo v stiku z Bogom, odkrijemo celotno teologijo, odkrijemo celotno navzočnost Boga, vse Božje delovanje v svetu, kar je teološki in pastoralni temelj,« je dejal in opozoril na nevarnost, da bi teologija postala samo spekulativna, pastorala pa samo delovanje brez premišljevanja in poglobljene vizije, ki se rojeva iz molitve. Teologija in pastorala morata biti povezani in ravno tega nas uči papež Frančišek.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.