Kölnski nadškof Woelki se za nekaj mesecev umika iz nadškofije

Objavljeno: 27. 09. 2021

|

Kategorije: Zanimivosti

Kölnski <strong>nadškof Woelki </strong>se za nekaj mesecev <EM>umika iz nadškofije</EM>

Papež se je seznanil z rezultati apostolske vizitacije v kölnski nadškofiji v zvezi s primeri zlorab ter sprejel prošnjo nadškofa Woelkija, da se za nekaj mesecev umakne iz škofije. Zavrnil je odstop dveh pomožnih škofov, Puffa in Schwaderlappa.

Papež Frančišek je sprejel prošnjo kölnskega nadškofa, kardinala Rainerja Marie Woelkija, da preživi »duhovni čas zunaj škofije« od sredine oktobra do začetka postnega časa prihodnje leto, vendar pa poudarja, da še naprej računa nanj, piše v izjavi apostolske nunciature v Nemčiji, ki sta ga objavili kölnska nadškofija in Nemška škofovska konferenca.

Papeževa odločitev se nanaša na rezultate apostolske vizitacije, ki sta jo od 7. do 14. junija letos opravila kardinal Anders Aborelius, škof v Stockholmu, in monsinjor Johannes van den Hende, škof v Rotterdamu, da bi pregledala kompleksno pastoralno stanje in vodenje spolnih zlorab v kölnski nadškofiji.

V izjavi piše, da za kardinala Woelkija »ni dokazov, da bi pri obravnavi primerov spolnih zlorab ravnal v nasprotju z zakonom«. Obtožbe proti kardinalu, da je te primere prikrival, so bile ovržene z dokumentacijo, ki jo je preučil Sveti sedež, in z dejstvi, ki so medtem prišla na dan. Namesto tega – piše v izjavi – pa se je jasno pokazala »nadškofova odločnost, da se pristopi k zlorabam, se poskrbi za žrtve in se spodbuja preprečevanje«. Vendar pa je kardinal Woelki »pri splošnem obravnavanju tega področja naredil tudi velike napake, zlasti na področju komunikacije«, kot je poudarjeno. To je »bistveno prispevalo h krizi zaupanja v nadškofijo«.

Prejšnji teden je papež Frančišek sprejel Woelkija na dolg pogovor. »Sveti oče,« piše v izjavi nunciature, »računa na kardinala Woelkija« in »priznava njegovo zvestobo Svetemu sedežu in zavzetost za edinost Cerkve. Hkrati je jasno, da nadškof in nadškofija potrebujeta premor, čas za obnovo in spravo.« Zato se je kardinal odločil, da bo nekaj časa odsoten iz škofije. Do njegove vrnitve bo za nadškofijo kot apostolski administrator sede plena skrbel pomožni škof Rolf Steinhäuser.

Po pregledu poročila apostolskih vizitatorjev se je papež odločil, da ne bo sprejel odstopa dveh pomožnih duhovnikov v nadškofiji Köln, Dominika Schwaderlappa in Ansgarja Puffa. V izjavi nunciature je zapisano, da so bile v obeh primerih ugotovljene »napake pri upravljanju, vendar ne namensko prikrivanje zlorab ali ignoriranje žrtev«. Zato bo monsinjor Puff takoj nadaljeval svojo službo, monsinjor Schwaderlapp pa je papeža prosil, da mu dovoli eno leto opravljati pastoralno službo v nadškofiji Mombasa v Keniji, preden bo nadaljeval delo v Kölnu.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.